Кметът на Рилци Крум Крумов с акция срещу бездомните кучета

Битка срещу бездомните кучета подде новият кмет на благогоевградското село Рилци Крум Крумов.Управникът е набелязал конкретни мерки и е изготвил цялостна стратегия за решаване на проблема с уличните кучета,пише струмабг.

„Уважаеми жители на село Рилци,
Във връзка с решаването на един от сериозните проблеми в селото, а именно бездомните животни /кучета/, е необходимо преброяване и записване на домашните кучета. Това е мярка от първостепенно значение, за да бъдат избегнати евентуални недоразумения.
До няколко дни ще бъдете информирани кои ще са хората, ангажирани с тази дейност.
Моля да им бъде оказано пълно съдействие!”. Това съобщение публикува в събота сутринта в групата на селото във Фейсбук Кр. Крумов.

За да разбере какви точно действия смята да предприеме, репортер на „Струма“ отиде при кмета.

„Нещата са в зародиш. Тепърва предстои идеята да се реализира“, започна предпазливо управникът. Той уточни, че първо ще коментира набелязаните мерките с представители на община Благоевград, за да е сигурен, че с действията си няма да наруши някоя наредба, член, алинея на нормативен документ.

Кр. Крумов призна, че в кметството имало множество жалби от родители, който се притеснявали за живота и здравето на децата си именно заради бездомните кучета.

„Възнамерявам да сформирам комисия от 5-6 човека, като вече съм набелязал хората и имам предвид кои да са. Те ще минават по къщите, за да извършат преброяването“, поясни кметът и допълни, че тъй като няма бюджет и заложени пари, групата ще работи доброволно, т.е. няма да получават пари за преброяването. Така ще бъде създаден регистър, за да се знае какви домашни любимци отглеждат жителите на Рилци и ще се идентифицират бездомните кучета. Във връзка с това кметът е провел разговор с управителя на общинския приют Илияна Балева, за да може вече установените като улични кучета да бъдат взети там и съответно кастрирани и обезпаразитени. А за да се намали размножаването, управникът възнамерява да направи същото и с домашните четириноги. „Свързах се с неправителствена организация. Те са готови да дойдат на място и безвъзмездно да кастрират и обезпаразитят домашните кучета“, сподели Кр. Крумов, който в момента обмисля как да процедира със стопаните, нежелаещи да кастрират домашните си любимци. Според кмета отказалите най-вероятно въртят бизнес с кучетата, затова и една от евентуалните мерки е на тези собственици да бъде вдигнат данъкът.

Цялостното преброяване има и друго предимство. Така например, ако някой гледа куче и в един момент просто му омръзне и реши да го зареже на улицата, по регистъра веднага може да бъде издирен недобросъвестния собственик и да бъде санкциониран.

И докато Кр. Крумов разказваше за цялостната стратегия, разработена от него, в кабинета влезе жена от селото. Тя подробно разясни за куче, което хранила и често идвало в двора й, но иначе било бездомно. „Понеже може да не съм вкъщи, когато минавате, искам да кажа, че давам съгласието си кучето да бъде отведено в приюта и кастрирано“, дойде да информира кмета жителката на Рилци. Местни хора бяха категорични, че подкрепят с две ръце идеята на Кр. Крумов и са съгласни да се реализират всички набелязан мерки. Някои дори посъветваха управника да предприеме същите действия и срещу бездомните котки. Жители разказаха, че това далеч не е първата инициатива на новоизбрания кмет. Около коледните и новогодишните празници той организира цялостно почистване на дерето при стадиона и оттам бяха извозени 15 камаза с боклуци. Преди празниците, пак по идея на кмета, се състоя и семейно украсяване на елха пред кметството.

„Имам още много идеи, но всяко нещо с времето си“, поясни Кр. Крумов и обеща на последващ етап да даде подробна информация как е протекла акцията срещу бездомните кучета.

Свързани новини

А така! Шофьор превъртя дрегера с 4,04 промила алкохол

vyara

Председателят на ОбС – Благоевград Андон Тодоров отмени насрочената за 31 август сесия за 11 септември

vesito

Оранжев код за опасно време в Благоевград

desi

1 коментар

bbb 21.01.2020 10:37 at 10:37

Bravo

1

1
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.