Кметският екип отново бездейства! Керемиди падат от покрива на II ОУ „Д. Благоев“, родители заплашват с протест
Председателят на ОбС Андон Тодоров спешно е изискал от администрацията информация за нередностите

Родители на ученици в благоевградското II ОУ „Димитър Благоев“ са готови да излязат на протест, ако спешно не бъдат решени проблемите, които са поставени пред общината в 5 поредни писма и докладни записки от директорката Милена Ковачева.

В сигнал до кмета инж. Р. Томов и до председателя на ОбС Андон Тодоров членовете на обществения съвет към II ОУ с председател Гергана Стойнева декларират изумлението си, че Общинска администрация от 1 юли досега не е реагирала дори формално административно на алармите, че падат керемиди от покрива в училищния двор, където всички класове провеждат занятията си по физкултура и спорт, че няма зала за кетъринг, заради което хлапетата пресичат опасно кръстовище на всяко голямо междучасие, и че училището не е включено в Програмата за изграждане, надстрояване и реконструкция на детски и учебни заведения на МОН 2020-2022, за да премине на едносменен режим на обучение.

Първото си писмо за лошото състояние на сградата, която е общинска собственост, директорката М.Ковачева изпратила до кмета Р.Томов и заместника му инж. Е.Терзиев на 1 юли т.г.

В него описала, че на няколко пъти от покрива падат керемиди и съществува реална опасност за здравето и живота на 545-те деца, както и на учителите, тъй като училището не разполага с физкултурен салон, където да се провеждат занятията по физкултура. Оглед на строителна фирма установил множество счупени керемиди, потрошени капаци и пробита дъсчена обвивка.

Въпреки че не получила отговор на първия си сигнал, директорката изпратила втори доклад 2 месеца по- късно, в който освен липсата на реакция по първия отбелязала, че ущилището не разполага със зала за кетъринг, където децата спокойно да обядват, че подлезът и бетонният двор се нуждаят от ремонт преди старта на новата учебната година. И на това писмо отговор няма.

Седмици преди 15 септември родителите започнали да недоволстват и да губят търпение заради хеотстранените проблеми в училището. В средата на август при проливен дъжд покривът протича и по тавана и стените на 302 стая тръгват руйчета.

Бюрото, част от чиновете техниката са съсипани. От навеса над аварийния изход е наводнен и първият етаж на школото.

Директорката Ковачева на 17 август описва прецизно всички поражения в нов сигнал до общината, която е собственик на имота, но въпреки предупреждението ѝ, че с бездействието си чиновниците възпрепятстват началото на учебната година, никой от общината не дава отговор и този път.

Докато вика неволята, ръководството на II ОУ поправя със средства от боджета си навеса на аварийния вход, но при нов порой на 26 септември училището пак е наводнено.

Как ще учат децата им през есенно- зимния период, когато се очаква да има повече дъждове и снегове, родителите не знаят.

Директорката Милена Ковачева не чака със скръстени ръце чиновниците в общината да се задействат и отново „на собствени мускули“ изгражда и оборудва зала за кетъринг на най- малките ученици в началния етап.

На 3 септември се иска общината да даде разрешение за ползването на залата за хранене, която е в дъното на коридора на първия етаж.

Странно е, но въпреки че обектът не подлежи на въвеждане в експолатация по ЗУТ, а заявлението за издаване на нужния документ директорката е внесла в кметството навреме, и досега отговор няма, залата стои заключена, а 300 деца продължават да се хранят извън училищната зала.

Членовете на обществения съвет останали неудовлетворени и от липсата на ясен отговор от страна на Общинска администрация за причините II ОУ да не бъде включено от общината в Програмата за изграждане, пристрояване и надграждане на детски и учебни заведения 2020-2022 на МОН и продължават да чакат отговор за визията на кметския екип как в тяхното училище ще се премине към едносменен режим на обучение.

В сигнала си до председателя на ОбС Андон Тодоров родителите настояват той да информира общинските съветници на Благоевград за сериозната ситуация във II ОУ, създадена в резултат на твърде дългото неглижиране на проблемите, свързани със сградния фонд на едно от най- старите и уважавани училища в града.

Те настояват в срок от 1 седмица да получат отговор.

Председателят на местния парламент спешно още в петък е изискал от администрацията информация по описаните казуси.

От обществения съвет към II ОУ предпочетоха преди да коментират по- подробно, да изчакат отговора от общината с мотив, че не търсят сензация, а решение.

Отговорът на общината

Сградата не позволява пристрояване и надстрояване, работим по отстраняване на течовете

Общинска администрация работи по проблема за отстраняване на течовете от покрива и се старае да го направи в най-кратки срокове, коментираха от пресцентъра на кметството относно единия от поставените от родителите проблеми.

Причината да не се включи ІІ ОУ в списъка на училищата за национално финансиране на разширение за преминаване на едносменен режим е становище, издадено от главния архитект В. Тинчев още преди той да излезе в продължителен болничен заради Ковид-19. В него е отбелязано, че градоустройствените показатели не позволяват пристрояване, нито надстрояване на сградата на ІІ О. Същият е мотивът там да не може да се изгради и физкултурен салон.

Разрешителният режим за ползване на кетъринг зала не е от компетенциите на общината, а на Областната дирекция по безопасност на храните. Общинска администрация е изготвила удостоверение, че сградата е търпим строеж и не е необходимо въвеждане в експлоатация. То ще послужи на ръководството на ІІ ОУ пред инспекцията, съобщиха от пресцентъра на община Благоевград.

Източник: в. „Струма“

Свързани новини

159 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие, в Благоевград 2

bilyana

Едва 20 души подкрепят Томов за дълг, който с години да виси на шията на жителите на Благоевград

vesito

Пореден скандал в екипа „Томов“, зам.-кмет го вкара в съда

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.