Кметове на малки общини със заплати като на министри

Кметовете на две малки общини от Смолянска област – Мадан и Рудозем, ще вземат заплати като на министри, решиха общинските съветници в двете населени места на първите сесии тази седмица.

Градоначалникът на Мадан Фахри Молаисенов е вече трети мандат и неговото увеличение е почти двойно – в предишния мандат той е получавал 2400 лв.,

а сега ще взима сума близо до тавана на кметската заплата.

Заплатата на колегата му от Рудозем пък беше увеличена в началото на ноември, като ръстът е с 1000 лв. – от 1950 на 2950, пише Капитал.

Общинският съветник от ГЕРБ Веселин Атанасов определи пред изданието решението като „шокиращо“. Той разказа, че първоначално в докладната е имало предложение за увеличение на възнаграждението само на кметовете на населените места от общината, но по време на обсъждането на сесията негов колега от ДПС е предложил да бъде вдигната и заплатата на общинския кмет.

По думите му мотивът, който бил изтъкнат, е, че Молаисенов бил избран за кмет на местните избори с „рекордна“ подкрепа от жителите на града.

Той спечели кметския вот на първи тур с 88% подкрепа. Атанасов обясни, че веднага след изтъкването на този аргумент предложението било гласувано от мнозинството от ДПС в общинския съвет на Мадан, без да има дискусия по въпроса. Движението има 11 общински съветници, останалите са по двама от ГЕРБ, БСП и АБВ.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Законно, но дали е морално, пише изданието.

Припомняме, че до миналата година кметските заплати зависеха от броя жители на съответното населено място.

В началото на 2019 г. обаче Министерският съвет даде възможност кметските заплати да се определят с решение на общинските съвети,

като максималната граница да е до около 4600 лв., колкото е основната заплата на министър.

Още при приемането на правителственото постановление много местни управи се възползваха от тази възможност и определиха по-висок размер на възнагражденията на кметовете си.

 • политика
 • кмет
 • заплата
 • министър

  Източник: 24novini.bg

  The post Кметове на малки общини със заплати като на министри appeared first on Политически новини.

  Свързани новини

  Борисов за инцидента с НСО: Страдам за детето! (видео)

  Regiona

  Румен Радев: Българите ще са добре, когато политиците им заживеят само от заплата

  Regiona

  Земляческа среща: Гоцеделчевци пяха и играха до зори в София

  Regiona

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.