Китай преосмисля енергийния преход заради кризата

Разрастващата се енергийна криза в Китай заплашва да попречи на икономическия растеж, което накара политиците да преосмислят темповете на енергийния преход в страната, съобщава Bloomberg.

Пътят на Китай към по-зелена икономика трябва да бъде подкрепен от стабилни доставки на енергия, заяви в понеделник премиерът Ли Къцян в съобщение след заседание на Националната енергийна комисия. Преди да постави крайна дата за намаляване на въглеродните емисии до края на десетилетието страната трябва да извърши задълбочена оценка на това как се е справила със скорошната енергийна криза, каза той.

Коментарите идват седмици преди началото на ключовите преговори за климата, които ще се проведат в Глазгоу, Шотландия. Те биха могли да се окажат пречка, като се има предвид необходимостта от ускоряване на усилията за смекчаване на глобалното затопляне. Без допълнителни ангажименти от Китай, за които САЩ и Великобритания отдавна призоват, конференцията на ООН за климата COP26 едва ли ще успее.

Очакваше се, че Китай ще публикува плана си за енергиен преход за излизане от въглищната индустрия до 2030 г. преди на началото на 7-дневните празници в Китай, наричани още „Златната седмица“. В изявление, в което се подчертава необходимостта от продължаване на изграждането на капацитета на нацията за изкопаеми горива, от въглища до нефт и шистов газ, китайският премиер каза, че Китай трябва да даде приоритет на икономическото си развитие, което „държи ключа към решаването на всичките му проблеми“.

Енергийна сигурност

„Енергийната сигурност трябва да бъде предпоставката, върху която да се изгради съвременната енергийна система, като капацитетът за енергийна независимост трябва да бъде засилен“, каза той. Това означава, че двете цели за върхово ниво на емисиите до 2030 г. и въглеродна неутралност до 2060 г. трябва да бъдат постигнати по „динамичен“ начин, който ще изисква „дълги и упорити“ усилия, смята Ли.

В отделна реч във вторник китайският президент Си Дзинпин заяви, че страната все още смята да даде точни детайли за това как смята да достигне върховото ниво на емисиите в ключови области. Миналия месец китайският президент заяви, че Китай планира да спре изграждането на нови електроцентрали на въглища в други държави, въпреки че САЩ и други страни продължават да настояват Китай да предприеме бързи действия, за да намали зависимостта си от изкопаемите горива.

Във вторник за втори пореден ден фючърсите върху въглищата за отопление в Китай достигнаха рекордни стойности, тъй като имаше наводнения в ключов миннодобивен регион. Това се отрази негативно на усилията за увеличаване на доставките и опита за овладяване на енергийната криза. Премиерът Ли призова също за прекратяване на „безразборния подход“, предприет от някои китайски региони за ограничаване на доставките на електроенергия и добива на въглища, както и на усилията „в стил кампания“ за намаляване на въглеродните емисии.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Мащабна спам атака! Изпращат имейли от името на КАТ, ето как да предпазим данните си

vyara

123 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Авария при газопровода България-Гърция в района на Кулата, няма изтичане на газ

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.