Кирил Петков: Ще говоря с всеки депутат, който е готов да служи на държавата (видео)

„Ще разговарям всеки ден с български депутати, готови да служат на държавата, а не на партийния си лидер“, обяви премиерът Кирил Петков в петък, два дни след като Слави Трифонов съобщи, че партията му „Има такъв народ“ напуска управляващата коалиция. Още тогава Петков декларира готовността си да продължи с правителство на малцинството и изрази очакване то да получи подкрепа от част от депутатите на ИТН.

Видеообръщението на премиера бе предшествано от атаки на ИТН, че той е водил такива разговори с техен човек и окачествиха това като „неморално“, а шефът на групата на ИТН Тошко Йорданов направо го обяви за „корупция“.

Петков заяви открито намерението си и през следващите дни да продължи да води разговори с депутати, запознавайки ги в детайли с тежката ситуация в страната и с апел да дадат подкрепа за приоритетите на кабинета.

Сегашната трипартийна коалиция между „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ остана със 109 гласа в парламента при необходимо мнозинство от 121. Ето защо още в първото си изявление след обявения от Трифонов за край на правителството, Петков изрази очакване за подкрепа от 12 депутати от ИТН.

„В този момент всеки един депутат, който иска да застане на страната на българските избиратели, трябва да каже, че този бюджет трябва да бъде подкрепен, трябва да подпомогнем българските граждани. Трябва да каже: „Не искаме да има нестабилност, не искаме да не приемем 20-те закона, които са нужни, за да може да отключим парите по Плана за възстановяване и развитие. Искаме да продължи това правителство с енергийната си сигурност и искаме да сме готови за зимата и есента не като поредни пресрочи избори, не като временни правителства, а като една стабилна държава, в която всички бихме искали да живеем“, каза в петък премиера.

Петков, който е и съпредседател на ПП, обяви, че ако се стигне до избори, партията му не се бои и е готова за тях.

„Днес сме на вододел – от страната на корупцията и задкулисието или от страната на прозрачността и грижата за хората“, подчерта Петков.

„Искам да благодаря на нашите коалиционни партньори БСП и ДБ, че застанаха плътно зад стратегията на правителството. Аз вярвам, че има хора с висок морал в този парламент, които ще изберат България пред своя партиен лидер. Особено ако партийния лидер е бивш певец, който най-безотговорно решава да хвърля риск върху това правителство само заради личното си его. Затова искам да успокоя всички граждани, че аз ще продължа да работя с всичките си усилия това правителство да продължи стабилно. И мисля, че това, което изглежда като проблем днес, ще бъде възможност утре“, добави Петков.

Той подчертава, че актуализацията на бюджета не е минала в бюджетната комисия, тъй като срещу нея са гласували ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН. „Защо тези партии не искат повишаване на пенсиите“, пита той.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGovernment.of.Bulgaria%2Fvideos%2F1089127194976828%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Задочни словесни сблъсъци в парламента

В отговор на атаките от ИТН, че премиерът Петков води разговори с техни депутати и това било неморално, председателят на ПГ „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров каза: 

„Разбирам реториката, тя не идва от нашата парламентарна група. Ние не оферираме, не купуваме и не раздаваме постове и бюджети за управление“.

Гюров уточни, че ПП е изложила кои са приоритетите на правителството на малцинството, за които очакват подкрепа.

„Ние казахме, че пред държавата в момента има няколко основни приоритети и ние имаме цели, които трябва да постигнем в този парламент. Те са на първо място приемането на актуализацията на бюджета, подпомагането на гражданите, на семействата, на работещите родители, на пенсионерите. Приоритет №2 – приемане на промените в закона за енергетиката, за да може бизнесът да получи своето облекчение за увеличената цената на тока. Приоритет №3 – продължава да бъде КПКОНПИ, както знаете вчера внесохме вече законопроекта, борбата с корупцията. И не на последно място – не трябва да забравяме, че до края на годината трябва да се приемат 22 закона, които да подсигурят получаването на 6 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост“.

Това са приоритети, които са важни за държавата, каза Андрей Гюров:

„И ние затова казахме много ясно – това не може да се случи, ако в парламента няма мнозинство и затова всеки един депутат, независимо от коя парламентарна група, трябва да се обърне вътре към себе си, към своя морален компас и да каже кои са важните неща за държавата и дали може да ги постави над личните интереси и партийните интереси.“

Според него всеки депутат, независимо от коя парламентарна група, когато види, че това са приоритети, в които може да се припознае, е добре дошъл да осигури мнозинството в този парламент.

„Така че мисля, че наистина сме в етап, в който всеки трябва да се определи и да каже дали е част от статуквото и бившия модел, който ние се опитваме да премахнем или е за това България да има просперитет да вървим към по-нормална, по-правова държава“, призова Андрей Гюров.

По-рано от ИТН заявиха, че премиерът се е срещал с техни депутати да ги убеждава да подкрепят правителството, въпреки решението на Слави Трифонов да напусне властта.

Депутат от ИТН: Имах среща с Петков, не ми е предлагал нищо

Кирил Симеонов от ИТН, член на бюджетната комисия, публично призна, че се е срещнал с премиера Петков и е бил убеждаван да не се подчини на партийното решение за напускане на управлението. Разговорът се е провел снощи в офис близо до БНР, разкри той.

„Имахме кратка среща, на която той не ми е предлагал абсолютно нищо, напълно съм откровен – нито постове, нито пари или всякакви такива работи, просто си поговорихме и ми каза, че ако мога да си преосмисля позицията, за да не хвърляме страната в хаос и т.н“, каза Симеонов.

„Цялостно ми каза, че нещата не може да продължават така. Срещнахме се близо до БНР мисля, не знам коя точно сграда беше, но не, не в заведение, в някаква негова лаборатория, или нещо такова. Нищо не му отговорих. Аз му казах, че му благодаря за разговора и си заминах. Това е“, заяви още Кирил Симеонов пред журналисти.

Тошко Йорданов каза, че това не е единственият опит на Кирил Петков да цепи ИТН.

„Кирил Петков е Татяна Дончева в панталон, прави същото. Тя предлагаше 500 ка, той предлага светло бъдеще. И в двата варианта за мен е корупция. Да, Кирил Петков е говорил с наши депутати, не само с един, аз знам за трима със сигурност. Мисля, че ще говори и с четвърти, но след това, което говорим в момента, може би ще му мине мерака да им се обажда“, допусна Тошко Йорданов.

Попитан убеден ли е в лоялността на депутатите, той отговори: „Аз не мога да гарантирам за нито един човек на света как да постъпи в стресова ситуация. Имам доверие и вярвам в нашата парламентарна група. Сега, теоретично е възможно някой, как да кажа – да постъпи глупаво и да си купи фабрика на 9 септември.“

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

„Газов Хъб Балкан“ обявява търг за природен газ за България

Regiona

Огромен клон рани тежко мъж в София

vesito

Кюстендил потъна в боклук

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.