Кирил Петков в Благоевград: Цената на тока няма да се качва

Цената на тока няма да се качва. Газа не можем да го удържим. Това каза от Благоевград премиерът Кирил Петков, запитан какво ще се случи със сметките след края на мораториума.

„Докато успяваме да държим цените на електроенергията – това е най-голямата подкрепа, която можем да направим за всички цени. 3% от БВП да се вкара като помощи – това е безпрецедентно. Нито една страна в Европа не е стигнала до такава степен”, посочи той.

Според премиера обаче „тази игра не може да се играе до безкрайност”. „Докога ще ни стигнат парите? Затова следващото ниво е в Брюксел да се съберем заедно и да кажем за цената на газа, че който иска да продава в Европа – трябва да го прави на по-ниски цени. Тогава заради производствата на ток и газ ще падне инфлацията”, коментира Петков.

Всичко друго премиерът определи като пълни глупости, като допълни: „Ако някой ви говори, че може цените да се свалят с магическа пръчка – не може. Когато цената на производството се е качила, нараства и тази на крайния продукт”, обясни Петков.

Той уточни, че се работи на ниво Брюксел и се вкарват „безпрецедентни” помощи, за да може отражението на световните цени да не е толкова голямо в България.

„Истината е, че както се случва войната в Украйна с оръжие, така се случва войната на икономиките в момента. Русия използва целия си лост, за да притисне европейските страни”, уточни министър-председателят.

Кризата Петков обясни, че е започнала още от лятото, когато газовите хранилища са се източили от Владимир Путин. Цената на тока пък се определяла от най-скъпия производител.

„Това е много добра планирана атака от страна на Путин. Преди да започне войната той вдига цените на тока и газа главоломно в цяла Европа”, категоричен е министър-председателят.

Свързани новини

Заради мръсния въздух: Община Благоевград обмисля въвеждането на нискоемисионни зони

vesito

52-годишен мъж почина при пожар в дома си

vesito

75 новозаразени в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.