КЗК пак отряза благоевградската онкоболница за линеен ускорител, втора година животоспасяващата, ценна за пациентите апаратура не може да бъде купена въпреки осигурените пари

“Евромед-София” ООД с управител Райна Маринова за втори път успя да отмени решението на ръководството на Специализираната болница за активно лечение по онкология “Свети Мина” ЕООД в Благоевград за доставка на линеен ускорител и така въпреки осигуреното финансиране и огромна нужда на стотиците онкологично болни в Югозападна България вече втора година апаратурата не може да бъде купена, а процедурата пак е на изходна точка.
Процедурата бе започната от бившия болничен управител д-р Георги Георгиев и финализирана от настоящия д-р Теодор Велчев.
Както миналото лято, така и сега прът в колелата на обществената поръчка сложи Комисията за защита на конкуренцията, която след жалба на “Евромед-София”отмени решението за избор на изпълнител в лицето на “Варинак България” ЕООД с управители Мехмед Курт и Даниел Димитров и върна преписката на д-р Вeлчев с указание за прекратяване на процедурата и заплащане на конкурентната “Евромед-София” ООД на направените по административното производство разноски в размер на 2900 лв. Основният мотив на КЗК е нарушение на процедурата на обществената поръчка – вместо първо да отвори техническите предложения на двете получени оферти, комисията по избор на изпълнител отворила ценовите им оферти. Освен това ценовото предложение на “Варинак България” ЕООД, което било 2 910 400 лева без ДДС, в протокола на комисията е записано като 2 110 400 лева без ДДС.
През август миналата година, отново чрез КЗК, “Евромед-София” успя да отмени решението за откриване на процедура с мотив нарушение на самата процедура по обявяването й – разминавания в критериите за оценка на кандидатите, изискани на различни места в документацията, разминавания в минималния срок за доставка на апаратурата, несъобразени технически параметри на съществуващия бункер в онкоболницата с лъчевите данни на радиоактивния източник и др. Тогава онкоболницата плати на жалбоподателя “Евромед-София” 3700 лева разноски.
Сагата с линейния ускорител на специализираното здравно заведение е от 2020 г., когато община Благоевград няколко пъти отхвърля искането на болницата заради липсата на пари и най-сетне през февруари миналата година ОбС – Благоевград позволи на д-р Георгиев да кандидатства за кредит пред фонд “ФЛАГ” с опция парите да бъдат върнати за 20 г. При прогнозна стойност на ускорителя от 3 250 000 лв. без ДДС, онкоболницата получи картбланш да тегли 5,2 млн. лв.
Всъщност КЗК спира за трети път поръчка на “Св. Мина” за линеен ускорител, защото преди 2 г. онкоболницата търсеше такъв за другия си апарат за лъчетерапия. Тогава комисията уважи жалбата на  “Канбера Пакард България” ЕООД, чийто предложен стар апарат за лъчетерапия, залежавал няколко години в румънска болница, не бе приет от здравното заведение в Благоевград. Историята бе аналогична – при напълно завършена обществена поръчка дружеството на Евгени Цанков, което бе класирано на второ място след “Ларго Трейдинг” ЕООД – София, успя да върне процедурата до ниво ново класиране на двамата участници, но болничният управител д-р Георги Георгиев предпочете да прекрати въобще поръчката, бързо организира нова и за няколко месеца успя да оборудва апарата с нов ускорител.
Сега колко време ще трябва да чакат онкоболните нужния за лечението им линеен ускорител, заради блокираната от КЗК процедура, не е ясно, тъй като сагата с обществената поръчка трябва да стартира пак от нулата.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

ЧЕЗ Разпределение вложи близо половин милион лева за подобряване на електрозахранването в Благоевград
Приключи модернизацията на ключова възлова станция

vesito

Четирима съдии от Върховния административен съд са с коронавирус

vesito

16-годишен от Рила задигна пенсията на възрастен човек, но му се случи…

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.