КЕВР утвърди цена на природния газ за месец януари

КЕВР утвърди цена на природния газ за месец януари в размер на 133,41 лв./mwh. Според регулатора, повишаващите се цени на природния газ налагат спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества, за да може те да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон.

Първоначалните разчети на „Булгаргаз“ сочеха, че скокът на синьото гориво от днес трябва да бъде около 14%. По време на общественото обсъждане в регулатора обаче стана ясно, че след подаденото заявление за увеличение в комисията, цените на европейските пазари са продължили да растат и увеличението ще е по-голямо

След анализ на представените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, с приетото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 януари 2022 г. в размер на 133,41 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец декември утвърдената от регулатора цена беше 102,33 лв./MWh.

На днешното заседание председателят на КЕВР доц. Иван Иванов коментира, че независимо от желанието си, регулаторът не разполага с лостове, за да ограничи поскъпването на цената на природния газ. Той изрази тревогата си, че продължаващото повишаване на цената на синьото гориво, което е изцяло по външни за страната фактори, поставя в изключително тежко положение топлофикационните дружества, които използват природен газ като първичен енергоносител, а следва да се има предвид, че това гориво формира 60-70 на сто от цената на топлофикационната услуга.

Доц. Иванов обърна внимание, че след решението на Народното събрание за мораториума на цените на парното, тока и ВиК услугите тези дружества продължават да предоставят топлинни услуги по цени на природния газ към 1.07.2021 г., докато в същото време цената на заплащаното от тях синьо гориво към момента е нараснала близо три пъти.

Свързани новини

Тревожно! По-заразен вариант на коронавируса плъзна в България

desi

С над 22% поскъпва токът за бизнеса

Regiona

Къде е най-евтиният бензин в България

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.