Калина Константинова се извини на украинските бежанци (на живо)

„Бих искала да поднеса моето извинение към бежанците от Украйна, които са се почувствали засегнати от моето изказване.Това не е била моята цел“, каза в началото на своето изслущване пред парламента вицепремиера Калина Константинова. Още в началото на изказването й депутатите от ГЕРБ вдигнаха листове с изписана на тях думата „Оставка“. Заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов, който води заседанието, отправи молба към депутатите да свалят листовете.

 

Преди броени дни Константинова прекрати програмата за настаняване на украинските бежанци във вътрешността на страната и емоционално обяви. „Нашата съпричастност продължава да е все такава голяма и безгранична, но нашите възможности да предложим повече от палатки и фургон бяха необяснимо саботирани. Закрилата е право, а не задължение, затова няма да позволя повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент е в ръцете на украинската общност в България“, каза на 30 май Константинова.

 

Последни данни

 

От думите на вицепремиера Константинова стана ясно, че по последни данни около 3200 човека са настанени в държавни бази, а 12 000 са в хотелите и се подпомагат по схемата по 15 лева на ден за бежанец. Други, около 500 човека от бежанците са хора в уязвими групи, които са настанени в специализирани бази. Специално тези хора са настанени близо до града, в който са били в предходните месеци, за да не се прекратява лечението им. 

 

Още 500 от украинските бежанци чакат в буферните зони в Елхово и Сарафово в момента и очакват преместване. Константинова посочи, че най-вероятно до часове буферният център в Елхово ще бъде затворен. По отношение на твърдение на депутати от ГЕРБ, че здравните осигуровки на бежанците не са осигурени, Константинова контрира, че това не е вярно и тези осигуровки са платени на всички за първите 3 месеца. 

 

Над 4000 украинци вече работят у нас, над 300 украински деца посещават училище, а други над 1500 са подали заявления за новата учебна година, отчете Калина Константинова. Вицепремиерът показа, че 10% от украинските бежанци, които са в трудоспособна възраст, вече са на трудови договори.

 

„Важно уточнение е, че бежанците престояват в буферните центрове до 48 часа. Бежанците, за които ГЕРБ отговаряше, живееха с месеци в буферни центрове с много по-лоши условия, така че не съм съгласна точно вие да търсите отговорност. Между 0% и 3% варира процентът на работещи бежанци, който ГЕРБ е постигнал, така че е ясно кой работи за интеграцията и кой не.“, каза още Калина Константинова.

 

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=315&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.nova%2Fvideos%2F325539103067893%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“315″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

 

Калина Константинова припомни, че България има на разположение 150 млн. лв. за украинските бежанци. Това са средства, които са пренасочени от оперативните програми на ЕС, защото или са спестени или не са усвоени в срок и ще бъдат загубени. От тях 52 млн. лв. за април са платени на хотелиерите по схемата по 40 лева на ден за бежанец. 12 млн. лв. са платени БЧК, областни управи, буферни зони  и за подкрепа на НПО, които работтя на терен. Други 12.7 млн. лв. са отпуснати за стимулиране на заетостта.

 

Самата Константинова посочи, че правителството се е справило с подслона на украинските бежанци.

 

„Този екип ми дава възможността да застана пред вас и да заявя: Справихме се с предизвикателство, което България никога не е срещала. Нито за секунда не позволихме дори да се доближим до тежка хуманитарна криза и хора на улицата, а рискът от това беше огромен”, каза Константинова.

 

Депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова посочи, че не се съмнява, че за настаняването на украинските бежанци са положени огромни усилия, но са важни резултати. „Разочарованието не може да бъде насочено към найки и деца, бягащи от войната. Затова се радвам, че се извинихте“, каза Белобрадова.

 

Христо Петров показа неприличен жест в НС

 

Десислава Атанасова от ГЕРБ настоя зам.-председателят на парламента да наложи санкция на депутата от „Продължаваме промяната“ Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, с твърдение, че е отправил неприличен жест в пленарната зала. Водещият заседанието Мирослав Иванов каза, че ще бъдат прегледани записите от залата. По-късно той посочи, че председателят на Народното събрание Никола Минков е проверил записите от камерите и е установено, че Христо Петров е отправил неприличен жест. Наложено му бе наказание по чл. 155, което е забележка, а не исканото от ГЕРБ – порицание. 

 

От стопкадър от излъчването на заседанието се вижда, че Петров си е направил селфи, на което показва среден пръст. На заден фон на снимката са депутати от ГЕРБ, които държат листове с надпис „Оставка“, насочени към Константинова. След станалото, депутати от ГЕРБ разпространиха стопкадъра в социалните мрежи.

 

Самият Христо Петров се извини, но успоредно с това каза, че жестът му е най-малкото, което трябва да бъде показано, към хората, за които е насочен.

 

„Моля да бъда извинен от хората, които са се почуствали оскърбени. А що се отнася до хората, към които съм показал този жест, мисля че това е най-малкото, което трябва да ви бъде показано“, каза Христо Петров.

 

„Опитвам се да бъда на нивото на старите ми колеги от ГЕРБ и се държа по техния начин. Благодаря за вниманието“, каза пред журналисти Петров.

 

Прекратяването на програмата

 

По повод на критиките, че Константинова не е присъствала по операцията по преместване на бежанците на 31 май, тя посочи, че в края на миналата седмица екипът на целия  щаб е отишъл във Варна, а самата Константинова е отишла в събота и се е прибрала в сряда. „Прибрах се вчера, през цялото време бях между Варна и Бургас“, каза тя..

 

Поводът за изслушването е видеоизказването на Константинова от 30 май, с което обяви, че интеграционната програма за настаняване на украински бежанци във вътрешността на страната се прекратява. То бе поискано от депутати от ГЕРБ. Тогава стана ясно, че украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. До това решение се е стигнало след безуспешните опити в последните дни за преместване на украинците от хотели по Черноморието към такива във вътрешността на страната, стана ясно от думите й тогава. При очаквани над 200 души, вчера в първия влак от Варна се качиха едва петима, а по-късно други малко над 50 души отпътуваха към вътрешността на страната.

 

Константинова съобщи, че от началото на войната в Украйна у нас са пристигнали над 300 000 души. От тях временна закрила и подслон са поучили 110 000.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Какво правят магазините с храните, чийто срок изтича

Regiona

Светият синод забрани водосвети за партии извън храмовете

Regiona

Икономически прогнози за 2022: Намаляване на кредитите, подем, но ценови предизвикателства

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.