Как се отслабва с дюнери? (ВИДЕО)

Ако попитате който и да било диетолог дали можете да отслабнете, ядейки една от любимите бързи храни на много хора, и по-точно – дюнери, то въпросът ви навярно би предизвикал у него неподправен ужас. След което със сигурност би ви отговорил, че това е колкото абсурдно, толкова и невъзможно, а на всичкото отгоре и непрепоръчително, при условие че искате да се сдобиете с хубав силует.

Не на това мнение обаче е по-големият брат на бившия участник от „Фермата“ Сами Хоссни – Шериф, поставил пред себе си интересно 40-дневно предизвикателство, с което мисли да развенчае мита, че човек не може да свали излишните килограми, консумирайки вредна храна. Нещо повече, за малко повече от месец менюто му ще включва единствено дюнери, доказвайки, че с правилната програма и тренировки, те могат да не бъдат враг на добрата фигура.

Преди седмица Шериф Хоссни стартира своя „Проект дюнер“ в YouTube канала на „Ентусиасти“, а към днешна дата, противно на всички очаквания, вече може да се похвали, че той вече дава резултати.

Повече можете да разберете от самия него от това интервю с life.dir.bg:

Да започнем с това, че имаш интересно и нетипично име. Как родителите ти са се спрели на него, да не би да има някакво значение?

– Да, всъщност името ми означава „благороден“ и съм кръстен така, защото баща ми е от Кайро, Египет.

А това на брат ти означава ли нещо, или той е просто Сами?

– В неговия случай е само едно хубаво име, без скрит смисъл (смее се). Така че, да, той е просто Сами.

Отраснал си в България, нали?

– Точно така, роден съм в Стара Загора, където прекарах по-голямата част от живота си, но обстоятелствата се стекоха така, че вече съм в София. Иначе съм ходил в Египет и съм посещавал пирамидите… Казвам го, защото често ме питат за това (смее се). Поради тази причина реших да изпреваря въпроса ти, в случай, че и ти, подобно на много други хора, възнамеряваш да разбереш дали някога съм посещавал родината на баща ми.

Добре, тогава ще те попитам как премина детството ти, предвид нестандартното име, което носиш? Все пак понякога децата не са в състояние да разберат различното. В тази връзка как го приеха връстниците ти?

– Бих казал, че децата са способни съвсем несъзнателно да нагрубят някого с думите си, защото не осъзнават, че те са обидни. Разбира се, ситуацията с мен можеше да бъде далеч по-зле, ако бях кръстен с различно, но също толкова характерно за онези географски ширини име. Истината е, че шегите, които понасях, всъщност бяха забавни.

Можеш ли да дадеш някой пример?

– Ами, редовно ме питаха дали имам значка, къде ми е пистолетът и т.н. Някой от приятелите ми пък се майтапеха, че ще кръстят бъдещия си син Рейнджър… Общо-взето всички бяха в този дух. Но иначе мога да кажа, че името ми никога не ми е пречило в живота, напротив, тъкмо обратното. А и лесно се запомня.

Откакто участва в риалити предаването „Фермата“, брат ти е познат в медийното пространство, всички знаем, че е лайф коуч, който също така помага на популярните имена в България да поддържат добра форма. Каква обаче е твоята професия?

– Като цяло съм се ориентирал към информационните технологии и програмирането. В момента се занимавам с тестване на софтуер, но може би в бъдеще ще започна и да създавам такъв.

Значи със Сами сте много различни, въпреки визуалните прилики помежду ви?

– Не бих казал, че е така. И двамата гледаме в бъдещето, давайки си сметка, че не след дълго всичко ще се прехвърли онлайн. Затова Сами се насочи към социалните мрежи, изявявайки се активно в тях, като в същото време се опитва да помогне на потребителите им със своите познания в областта на здравословния живот, докато аз се интересувам повече от създаването на самите платформи. Макар че, ако трябва да бъда напълно откровен, не е като да нямам желание и аз да привлека вниманието в тях към себе си, но брат ми има сериозна преднина, понеже стартира много по-рано от мен, а и е по-харизматичният от двама ни (смее се).

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Sherif Hossny (@doitspirit)

Ето, че сега желанието ти започва да се сбъдва, благодарение на предизвикателство „Проект дюнер“, което не само вече е факт, но и набира популярност. В него ти искаш да докажеш, че за 40 дни човек може да отслабне, ядейки само дюнери. Как ти дойде идеята за това?

– Бих казал, че тя ми беше подхвърлена от другия ентусиаст – Росен, който дойде при мен с готовата концепция, питайки ме дали бих се съгласил с подобно предизвикателство, което да заснемем. Разбира се, допитах се до брат ми, понеже той винаги е казвал, че за да отслабне един човек не е необходимо да яде само салата, а просто да изразходва повече калории, отколкото приема.

Става въпрос за така наречения калориен дефицит, нали?

– Именно. След като говорих с него, направих нужните проучвания, за да разбера колко калории съдържа един голям дюнер и колко калории са ми нужни на мен, като един доста едър представител на обществото (смее се). Така стигнах до извода, че съм в достатъчно голям калориен дефицит, за да постигна целта си. Естествено, тренирам редовно, спазвайки колкото се може по-динамичен дневен режим, в който се опитвам да се движа често.

Успяваш ли да го постигаш, въпреки факта, че работата ти те приковава към компютъра?

– Старая се, поне доколкото ми е възможно. Опитвам се през определено време да ставам от стола, за да се раздвижа. Тогава се разхождам или правя упражнения на една пилатес топка. Тези неща оказват влияние за постигането на резултатите, които желая.

Преди малко спомена, че си едър, но колко точно? Колко тежеше в началото на предизвикателството?

– Бях 98 килограма и 400 грама, като в момента съм свалил достатъчно и се движа по програма.

А колко искаш да покаже кантарът в края?

– Целя между 85 и 88 килограма.

Това ли е препоръчителното тегло, спрямо твоята височина?

– Да. Освен това не е добре, ако човек свали драстично много килограми. Другото нещо е, че аз не бях тренирал от доста време и мускулатурата ми е спаднала, а сега се възвръща, което означава, че може и да свалям мазнини, но качвам мускулна маса. Това оказва влияние на числото, което се изписва на кантара. Много хора се питат защо видимо изглеждат по-вталени, вдигат повече тежести във фитнеса и т.н., а килограмите им са същите – това е причината.

Разбирам, че умишлено сте избрали т.нар. джънк фуд, което означава храна без хранителна стойност, но защо се спряхте на точно на дюнерите, а не на хамбургерите или пицата?

– Всичко е един вид шега, но отново мога да го свържа с името си. В миналото неведнъж са шегували с мен, питайки ме дали правя фалафели, а след отрицателния ми отговор ми задаваха въпроса как така се казвам Шериф, пък не работя в дюнерджийница. Така че дюнерът сякаш ми подхожда най-много (смее се). Освен това той не е толкова лоша храна, както масово се предполага.

Нима?

– Да, той се състои от много малко количество хляб, салата, месо и картофи. Ако не се прекалява с него – не е толкова вреден. Повечето хора, на които им е прилошавало след консумацията му, преди карантината, разбира се, са го яли в ранните часове на деня, след посещение на някоя дискотека, тъй като по това време на денонощието няма нищо друго, което да работи. Та след употребата на алкохол, хапват дюнер и се прибират да спят, а след като се събудят не се чувстват добре, но не дюнерът е виновен за това, а калориите, които са приели преди него.

Но въпреки всичко специалистите казват, че за да постигне добра форма, човек трябва не само да тренира, но и да се храни здравословно.

– Както казах вече, сами по себе си съставките в един дюнер, особено домашно приготвен, не са така вредни. Така нареченото „лошо“ на тези, които купуваме навън, е мазнината, с която е пропито месото, както и факта, че не знаем какво точно има в чесновия сос. Но ако човек реши да си го приготви вкъщи, използвайки качествени продукти, той няма да бъде никак нездравословен. Мисля, че всеки диетолог би се съгласил с мен.

По колко дюнера на ден мислиш да ядеш?

– Минимум два, което даже е малко, защото в един голям дюнер има между 700 и 900 калории, а калорийният прием на човек като мен, трябва да бъде около 2800 калории.

А ще ги ядеш ли на някакви определени интервали от време, като популярния хранителен режим фастинг, който не ти позволява да ядеш от 18 ч. на единия ден до 10 ч. сутринта на другия?

– Да, може да се каже, че правя точно така. През три или четири дни от седмицата се храня в рамките на шест часа. Според мен обаче фастингът не трябва да се спазва абсолютно всеки ден, макар че мнозина постоянно се придържат към него.

Много хора сигурно биха помислили, че ти се храниш с дюнери само пред камера…

– Да, така е. Странното е, че вече получих няколко такива запитвания в социалните мрежи, питащи ме откъде могат да бъдат сигурни, че не споделям 24-часови истории с един и същи дюнер. Няма как да докажа това, защото не правя риалити предаване в дома си, но гарантирам, че се храня само и единствено с това. Естествено, понякога се налага да си ги приготвям у дома, защото не всеки път ми се излиза навън. Малката ми тайна, ако мога да се изразя така, е, че предпочитам последният ми дюнер за деня да бъде без пържени картофи, тях ги ям сутрин, защото въглехидрати ми помагат да имам повече енергия през деня, докато вечер ги замествам със салата, за да набавя нужната ми доза витамини, минерали и т.н., тъй като картофите са бедни на тях.

Какъв е рискът за организма ти от приемането на една и съща храна за дълъг период от време?

– Липсата на разнообразие в храната води до приемане на едни и същи микронутриенти, които със сигурност не покриват всички онези, които са необходими на тялото. Точно затова се препоръчва да се храним с разнородна храна и да приемаме повече зеленчуци и плодове. В моя случай това е контролиран експеримент, който не препоръчвам на никой друг.

Как точно го контролираш?

– В началото минах през контролни изследвания, а след няколко дни ми предстоят втори. Правим липиден и чернодробен профил, пълна кръвна картина и т.н. Така наблюдавам дали всичко е наред с тялото ми. Освен това, човек разбира, че нещо не е както трябва с него по това как се чувства, а аз тренирам редовно и бързо бих разбрал, ако ми има нещо.

Какво те посъветваха медицинските лица, когато отиде да се изследваш?

– Въздържаха се от съвет. Казаха единствено, че трябва да следя как ще реагира черният ми дроб и холестерола на диетата.

Позволен ли ти е алкохолът по време на предизвикателството?

– По принцип не сме коментирали тази тема, но аз пия само вода и понякога чай. Това е по-скоро личен избор. Ако искам да постигна целта си, то трябва да избягвам алкохола и газираните напитки, защото в тях има много калории.

Как мислиш да процедираш, след като завършиш предизвикателството – ще намалиш постепенно дюнерите, или ще ги спреш от раз?

– В мига, когато приключат тези 40 дни, мисля да си направя един „чийт“ ден и да си поръчам онези неща, които хората препоръчват за детокс, като салата с киноа или нещо такова (смее се).

Ще празнуваш със здравословна храна, така ли?

– О, да! Салата с киноа и шоколад…

Каква пък е тази комбинация?

– Шегувам се, разбира се (смее се). Просто вероятно ще искам да ям всичко онова, от което съм се лишил в името на предизвикателството.

Макар да си още съвсем в началото на този твой личен подвиг, случайно да имаш идея за следващия?

– Мислех си да направя нещо подобно, но да ям само месо. Някакъв тип лъвска диета, вълча диета или както искаш я наречи. Единственото притеснение, което имам, е, че няма да мога да приемам достатъчно витамини от месото. Всъщност тогава бих се притеснявал повече за себе си, отколкото сега.

Ако се решиш на такава стъпка, това означава ли, че пак ще трябва да качиш килограми, за да я изпълниш?

– Не, по-скоро искам да видя как би се отразило на тялото… Може би ще добавя и салата, спретвайки си кето диета. Ще видим. Като цяло идеята на YouTube страницата на „Ентусиасти“ бе да разбиваме митове, така че тепърва ще решим кой да бъде следващият.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Sami Hossny (@samihossny)

Източник: fakti.bg

Свързани новини

11 минути упражнения на ден удължават живота

Regiona

Рецепта на деня: Бугаца – гръцка баница с крем

Regiona

Първородната дъщеря на Брад Пит се отказа от името му

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.