Как протича Covid-19 у нас?

За първи път български медици описаха симптомите и как протича заболяването с коронавирус сред българските пациенти. Това направи доц. Георги Попов, началник на катедрата по инфекциозни болници на ВМА, съобщава 24 часа. В инфекциозното на военно-медицинска академия лекуват 129 души, още 89 се наблюдават по домовете. До момента имаме 14 изписани като 10 са абсолютно оздравели и са дали две отрицателни проби, а четирима пациенти продължават да имат вирус в носоглътката, обясни доц. Попов. Вирусът засяга хора с добър социален статус, описа наблюденията си шефът на инфекциозната клиника на военна болница. Инкубационния период е между 2 и 9 дни като средно е 4, добави той. Проявите на Covid-19 са висока температура, но не толкова екстремна и бурно покачваща се като при грипа, описа доцентът. Обикновено при коронавирус температурата е от порядъка на 38 градуса, като има случаи да е около 37,8 градуса, описа Попов. При усложнение температурата вече заради инфекцията в белите дробове се покачва до 38,5-38,8 градуса. Следващият симптом е сухата кашлица, която продължава до 14 дни. Пациентите я описват като нетърпима.

Болки и дразнене в гърлото и запушване на носа са два симптома, които се преодоляват. При голям процент от болните има и силно главоболие. При лечението се ползва хлорохин като бурята на болестта се развива около 10-ия ден, а около петия ден се развива пневмонията разказа доц. Попов. Около 5 ден се развива пневмонията, около 10 ден се разразява бурята. ВМА засега ползва 24-часово ежеминутно лекарско наблюдение на болните, които позволява по-бърза реакция и намаляване на тежките случаи, добави той.

Свързани новини

Милосърдие! Опашки от дарители на кръвна плазма след преболедуван коронавирус

vesito

Жълт код за сняг в 12 области на страната

vesito

Носете маски на открити обществени места, на които има струпване на хора

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.