Как можем да се предпазим от ухапвания от комари?

Вярвате или не, комарите имат своето ценно място в природата, тъй като служат за храна на повечето птици, някои бозайници и на известна част от по-големите насекоми. Но, що се отнася до човека, всеобщото мнение е, че това са малки гадинки, създадени, за да ни вбесяват в горещите летни нощи. Затова сме длъжни да намерим начини, с които да се справим с този проблем.

Американският център по контрол и превенция на заразите (CDC) публикува някои ценни съвети, които касаят не само онези от нас, които не възнамеряват това лято да отидат по-далеч от бабината къща, но и всички, които планират да посетят някоя екзотична дестинация, където неудобството от ухапване би могъл да се окаже най-малкият проблем.

Най-ефективната защита безспорно идва от фармацевтичните компании, които през годините са разработили не един от два продукта, отблъскващи комарите. На пазара има десетки репеленти, които, стига да не използваме за пръскане в очите и устата, могат да ни осигурят часове защита дори на открити пространства.

По-конвенционалният начин, датиращ от векове, е просто да покриваме тялото си с дълги дрехи. Не става въпрос за зимно яке и дебел анцуг, а по-скоро за лека памучна тениска с дълги ръкави и панталон от изкуствена материя за предпочитане с ластичен край на крачолите.

Замисляли ли сте се да оборудвате прозорците с преградна мрежа? Ако не сте, сега е времето, защото никой не би искал да спи на затворено, когато температурата на нощния въздух надвишава 27-28°C. Инсталирането на гъста мрежа няма да ви коства особено много, но със сигурност ще ви гарантира спокоен сън, пък било то и на примамлива светната нощна лампа.

Ако все пак сте решили, че тази година ще ви е доста по-изгодно да посетите някоя екзотична туристическа дестинация, не пренебрегвайки ценното време за проучване на средата, в която ще се озовете. Комарите са известни с това, че пренасят различни вируси и бактерии по кръвен път.

Например, решавате да посетите Мексико, за да се срещнете с една напълно непозната за европейците култура и да посръбвате потна бутилка местна бира. Това удоволствие нерядко върви с не до там приятната Западно нилска треска, която ежегодно върлува в онзи регион по това време на годината. Неприятностите лесно могат да бъдат спестени, ако се консултирате преди това с личния си лекар, за да се ваксинирате своевременно и да приготвите в багажа си някои медикаменти от първа необходимост.

Не забравяйте да обръщате внимание на симптомите, ако все пак вече сте ухапан от комар. Нормално е мястото да се зачерви и да засърби, но не е нормално да получите висока температура, главоболие, мускулни спазми или обриви. В такива случаи най-правилното решение е да се обърнете към лекар, а, ако сте в чужбина, идеята за медицинска застраховка несъмнено е добра.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Мис България отказва да си стои вкъщи

Regiona

Бен Афлек заведе новата си половинка на почивка

Regiona

Защо имам нисък пулс, а високо кръвно?

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.