Как Истанбулската конвенция събра Радан Кънев и Станишев (гласуване)

С 500 гласа „за“, 91 „против“ и 50 „въздържали се“ Европейският парламент задължи всички държави членки на Европейския съюз незабавно да приемат и да ратифицират Истанбулската конвенция, за да се спре насилието над жени. Гласуването разцепи групите на ГЕРБ и БСП в Европарламента и побратими уж десния евродепутат Радан Кънев със социалиста и лидер на европейската партия на социалистите Сергей Станишев. 

Гласуването в четвъртък раздели и евродепутатите на БСП, част от които гласуваха като тези от ГЕРБ. А някои от ГЕРБ пък – като Андрей Новаков и Асим Адемов – гласуваха заедно с тези от БСП като Иво Хистов, Петър Витанов и Цветелина Пенкова. Партиите им у нас не казаха и дума за разцепването на групите си по време на гласуването в ЕП, а какво остана да обяснят на избирателите си  как така се промениха идологическите ценности на евродепутати до степен, че половината леви, и половината десни да гласуват заедно, а останалите – противоположно един на друг.

Приетата незаконодателна резолюция В9-0225/2019 призовава Съвета на Европейския съюз незабавно да приключи процеса на ратифициране на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени, също известна като Истанбулската конвенция.

От поименното гласуване за резолюцията става ясно, че българските евродепутати от ГЕРБ и БСП са се рзцепили, Радан Кънев от дясната „Демократична България“ е гласувал като президента на лявата ПЕС Сергей Станишев и

единствено евродепутатите от ДПС са „за“. 

Снимка: Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк от ДПС са единствените български евродепитати, които са подкрепили резолюцията.

Източник: Сайт на Европейския парламент

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Представителите в Европейския парламент от

„Демократична България“, част от ГЕРБ и част от БСП са гласували с „въздържал се“ за резолюцията. 

Снимка: От 50 гласа „въздържал се“, шест гласа са на български евродепутати. Сред тях е и този на Сергей Станишев, който защитаваше Истанбулската конвенция.

Източник: Сайт на Европейския парламент

 

От 50 гласа „въздържал се“, шест гласа са от български евродепутати – Андрей Ковачев, Ева Майдел и Емил Радев от ГЕРБ, Радан Кънев от Демократична България и Сергей Станишев и Елена Йончева от БСП. 

Припомняме, че именно ПЕС, на която Станишев е президент, подкрепи Истанбулската конвенция, а БСП се обяви против документа.

 

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

 

Патриоти, част от ГЕРБ, СДС и част от БСП пък се обявиха „против“ резолюцията.

От 91 гласа „против“ осем са от представители в Европарламента от България – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО, Александър Йорданов от общата листа на СДС и ГЕРБ, Асим Адемов и Андрей Новаков от ГЕРБ, Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов от БСП.

Снимка: Евродепутатите от ВМРО, БСП и ГЕРБ гласуваха „против“ резолюцията

Източник: Сайт на Европейския парламент

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Така, от общо шест депутата на ГЕРБ, трима са „за“ Истанбулската конвенция, а другите трима „се въздържат“. 

От БСП Иво Христов, който беше началник на кабинета на президента Румен Радев, заедно с Цветелина Пенкова и Петър Витанов са „против“ резолюцията, докато Сергей Станишев, който защитаваше Истанбулската конвенция е гласувал „въздържал се“ заедно с Елена Йончева (БСП). 

Евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев, който смяташе, че темата за Истанбулската конвенция е „създаване на шум“ и не е опасна, също е гласувал „въздържал се“, както Станишев. И като част от ГЕРБ, на които в България партията му се представя като опозиция.

Изборите за евродепутати бяха през май тази година. Близо половин година по-късно идеологическите аргументи на евродепутатит да защитават интересите на избирателите си вече са съвсем размити в комфорта на 17 хил. евро заплати, получавани далеч на запад от мястото, където над 35 български жени ежегодно биват убивани от съпрузите, бащите, братята и приятелите си. Нещо, за което всички посочени партии твърдят, че е джендър идеология. А то е всъщност престъпление. И очевидно родните евродепутати държат да остане безнаказано.

 • ГЕРБ
 • БСП
 • Демократична България
 • Европейски парламент
 • ДПС

  Източник: 24novini.bg

  The post Как Истанбулската конвенция събра Радан Кънев и Станишев (гласуване) appeared first on Политически новини.

  Свързани новини

  Лоша шега? Карикатура на коронавируса скара Китай и Дания

  Regiona

  Ципов: ГЕРБ има гласове за импийчмънт на Радев

  Regiona

  Time: Иконата Грета Тунберг е Личност на годината

  Regiona

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.