Как измамници печелят от коронавируса?

Докато целият свят се обедини в борбата с пандемията от коронавирус, има „уникални“ хора, които не са готови да жертват собствените си интереси, за да спасят другите. Нещо повече, те измислят схеми, за да печелят от неприятната ситуация и вече са измамили стотици лековерни хора по целия свят. Какви методи за „забогатяване“ използват мошениците по време на вилнеенето на вируса, прочетете в нашия материал. Може би това ще ви помогне да не станете техни жертви.

Писма за щастие

Кибер измамниците са сред първите, които реагираха на пандемията. Те започнаха да изпращат масово писма от името на големи реномирани организации като СЗО. Обикновено предлагат на получателя да последва връзката и да се запознае с информация за превенцията на коронавирус. Веднага щом потребителят кликне върху такава връзка, той се пренасочва към фишинг сайт, също създаден от измамници. С негова помощ нечестните хора събират лични данни на човек, включително ПИН кодове за интернет банкиране, пароли за акаунти в социалните мрежи, електронна поща и друга информация.

За да се предпазите от този вид измами, не отваряйте писма, идващи от непознати адреси, и в никакъв случай не щракайте върху подозрителни връзки. Ако направите това, незабавно почистете компютъра си с антивирусна програма и сменете всички пароли.

Псевдоблаготворителност

Докато някои кибер измамници изпращат „писма за щастие“, други се занимават с така наречената „благотворителност“. Те създават в интернет страниците на различни организации, които уж събират средства за борба с коронавируса. Например има офиси, които „спонсорират“ разработването на ваксина или купуват лекарства и предпазни средства за лекари и медицински сестри.

Преди да прехвърлите пари на някого, не забравяйте да се уверите, че тази организация наистина съществува и се занимава с дейностите, посочени в описанието. Една от отличителните черти на „подземните сайтове“ са различните знаци и букви в името, които не отговарят на оригиналното.

Експресни тестове

Да, съществуват бързи тестове за коронавирус. Но не всичко, което ви се предлага да купите в Интернет, е оригинално. Предприемчивите измамници продават фалшиви тестове в много страни по света. Те не се ограничават до интернет – има случаи, когато се обаждат и дори идват лично в домовете на хората, за да им предложат уникален продукт.

Заедно с тестовете, често предлагат да закупите „най-новото“ лекарство за коронавирус. Такова, което учените все още не могат да измислят. Служителите на реда силно препоръчват да не купувате медикаменти без да сте ги видели и да се доверявате на информация само от надеждни източници.

Лъжедезинфектори

Ако хора в защитни костюми почукат в апартамента ви и кажат, че трябва да извършат задължителна дезинфекция на помещенията, незабавно се обадете на полицията. Отваряйки вратата за тях, рискувате да загубите не само бактерии, но и собствеността си.

Псевдодезинфектори, лекари и други „представители“ на различни спешни служби вече са наблюдавани в няколко градове в различни страни по света. Очевидно измамниците са разбрали, че пандемията е чудесна възможност да влязат във вашия апартамент. В най-добрия случай такова посещение ще завърши с кражба, в най-лошия … сами се сещате.

Маски на цената на златото

За много хора това се превърна в болезнена тема, защото особено в началото, не просто беше трудно да се купят защитни маски, а беше почти невъзможно. В повечето аптеки този артикул се изчерпваше много бързо, или се продаваше, но на цената на златото. Затова мнозина започнаха да търсят защитни средства в интернет. И тук те рискуват да попаднат в ръцете на измамници.

Много търговци на дребно определят неоправдано високи цени за маски (вероятно вече сте забелязали). И това се обяснява с факта, че обикновено за предлаганата маска се твърди, че е направена от „свръхнадежден“ материал, който предпазва от микроби по-добре от другите и прави носителя практически неуязвим.

Има продавачи, които отиват ​​по-далеч: изобщо не изпращат нищо, след като получат парите. Освен това те продават маски само на едро – за да спечелят незабавно повече пари.

Събирачи на глоби

Глобите за неспазване на условията на режима за самоизолация започнаха да действат още в началото на пандемията и са различни за различните страни по света. Известни са случаи, когато хора, облечени в камуфлаж, се представят като военни или полицаи и предлагат на нарушителите да „решат проблема“ на място.

Важно е да запомните, че спазването на режима на самоизолация се следи от служители, които задължително трябва да представят лична карта и формуляри за протокол. Освен това плащането на глобата никога не се извършва на място.

Обири на пенсионери

Не е тайна, че именно пенсионерите най-често стават жертви на измамници. Възползвайки се от тази ситуация, мошеници, преоблечени като служители на пенсионни фондове или различни други институции, се обаждат на възрастни хора и говорят за необходимостта спешно да се замени старото пенсионно удостоверение с ново или някакъв друг документ. И най-важното е, че няма нужда да ходите никъде. Двама служители сами ще дойдат в дома ви, за да ви издадат нужните бумаги, но всъщност те ще ви взимат повечето пари, които имате, като обещават да се върнат след пет дни. Разбира се, нищо не връщат.

Източник:Труд

Свързани новини

Напрежение в Петрич! Жители на града излизат на протест срещу агресията!

desi

Важно! Застрахователи искат стикерът за Гражданската да отпадне заради COVID-19

vyara

Александър Мацурев за резултатите: Осигурените средства за две улици в село Баня са 1 500 000 лв., предстои ремонт на 1,5 км на главения път и още…

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.