Как емоциите и чертите на характера пряко влияят на здравето на човека

Много изследвания показват, че емоциите и чертите на характера пряко влияят на здравето на човека. Ново проучване открива, че някои от тях могат да доведат до риск от когнитивен спад при възрастните хора. Това са високото ниво на невротизъм и ниското проявление на съвестност. Те въздействат отрицателно на когнитивните способности или по общо казано, на работата на мозъка. Затова учените смятат, че в препоръките за добро здраве за възрастните хора е добре да се включи също повишаване на съвестността и увеличаване на спокойствието.

Личностните черти са вътрешни характеристики, които определят кои сме и защо извършваме дадени действия в определени ситуации. Те представляват чувствата, нагласите, навиците и поведението, които човек показва. Личностните черти могат да повлияят на физическото и психическото ни състояние чрез мисли и поведение. Така те се отразяват и на когнитивните функции с напредване на възрастта. Проучването е дело на изследователи от различни университети, които проучват тази връзка. Резултатите са публикувани в Journal of Personality and Social Psychology.

Определянето на когнитивния статус на възрастните хора за целта на изследването се извършва въз основа на сведенията за епизодичната, семантичната и работната памет, скоростта на възприемане и възможността за идентифициране, обработка и интерпретация на визуална информация на обекти в пространството. Прегледани са също от невропсихолог и са оценени степента на увреждане и са записани клиничните данни. Специално проучване определя тяхното ниво на съвестност и невротизъм.

Резултатите показват, че при участниците с по-висока съвестност има 22% по-малък риск от когнитивни проблеми. Докато, участниците с по-високо ниво на невротизъм показват с 12% по-висок риск от такива. Учените установяват, че хората с висока съвестност и ниско ниво на невротизъм живеят толкова дълго, колкото и другите, но вероятността те да живеят повече години без когнитивни увреждания е по-голяма.

Хората могат да променят своите личностни черти с течение на времето чрез промяна на поведението и мисленето. Затова може да се практикува медитация или да се придържате към определени здравословни навици. Препоръчва се и увеличаване на когнитивната гъвкавост, което може да стане чрез опитване да се погледнат нещата от различна гледна точка.

Източник: Труд

Свързани новини

11 новозаразени с коронавируус в Благоевград

vesito

Благоевградският бизнесмен Йордан Николов избяга от студа в Тайланд

vesito

Германия ще изпадне в рецесия при незабавно спиране на руските енергийни доставки

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.