Как да се погрижим за двигателя правилно?

Днес автомобилът е неизменна част от нашето забързано ежедневие. Благодарение на превозното средство можем бързо, лесно и удобно да стигнем от точка А до точка Б. За целта, обаче, трябва да имаме нормално работещ автомобил.

Колата е сложно устроено превозно средство, което се нуждае от редовни грижи. Ежегодните технически прегледи и смяната на маслото, например, са сред задължителните неща, които трябва да правите. А и да не забравим, че дори и при най-малката неизправност е добре да посетите сервиз и да ремонтирате колата в случай на нужда.

Наред с това има и други неща, за които да помислите. Такъв пример е така наречената кора под двигателя . Това е не толкова популярна, но много важна авточаст, с която ви съветваме да се запознаете. В тази статия ще споделим малко повече за автокорите и защо са от съществено значение.

Какво представлява кората под двигателя?

Кората под двигателя, позната още като автокора, изпълнява важна функция. Нейната цел е да защити и да осигури нормалната работа на системите във вашия автомобил. Тя служи да затвори пространството под двигателя и трансмисията, като именно по този начин защитава част от превозното средство.

Автокорите могат да бъдат изработени от различни типове материали, като има определени специфики, на които даден материал трябва да отговаря. Това са якост, твърдост и топлоустойчивост. Именно те са отговорни за добрата защита и предпазването от повреди.

Така корите се делят на метални и пластмасови. Металните автокори основно са от алуминий, титан, както и стоманена сплав, която включва и неръждаемата стомана. От друга страна, пластмасовите кори под двигателя могат да бъдат от кевлар, карбон или стъклопластика.

Това какви да изберете зависи от различни фактори, както и е въпрос на лични предпочитания. Повечето шофьори избират автокорите, които са направени от композитни материали. Причината за това е, че те са по-леки, прилепват добре, издръжливи са, а и тяхната цена е по-ниска.

Разбира се, има някои основни критерии при избора на кора под двигателя. Тя трябва да отговаря на техническите спецификации на марката и модела на вашия автомобил, тъй като при всяко едно превозно средство се различава.

Защо е важна за вашия автомобил?

За съжаление немалък процент от шофьорите не знаят какво представлява кората под двигателя и защо е важна. Има и случаи, когато те не са сигурни дали имат такава в техния автомобил.

В тази връзка представяме причините защо кората под двигателя е важна и не бива да се пренебрегва:

 

  • осигурява бързо загряване и намалява разхода за гориво – въздухът е ключов при загряване на двигателя. Благодарение на автокорите пространството под двигателя е затворено, което гарантира по-висока температура дори и през зимата, съответно вашата кола много по-бързо ще загрява;
  • предпазва частите във вашата кола – както казахме, кората под двигателя защитава авточастите от прах, кал, вода и други елементи, които могат да повредят някоя част и система;
  • осигурява по-добро охлаждане по време на движение на вашия автомобил;
  • грижи се за това малките животинки като кучета и котки да нямат достъп до двигателя – така се предпазвате от неприятни инциденти;
  • защитава картера – той се намира най-ниско в колата, което може да доведе до неговото счупване при определени неравности на пътя. А както знаете, счупването на картера води до моменталното спиране на работата на колата и до непредвидени разходи.

 

Още съвети за грижата за вашия автомобил

Кората под двигателя е само един елемент от цялата система, която осигурява безпроблемната работа на вашия автомобил. Правилната грижа за превозното средство включва различни неща.

Освен, че е добре да се сдобиете с кора под двигателя, то има и други неща, на които да обърнете внимание, за да сте сигурни, че колата ви е изправна. А именно:

 

  • следете нивото на маслото и използвайте само качествено – маслото е много важно за вашата кола, тъй като то служи да смазва двигателя. Съветваме ви редовно да проверявате дали нивото на маслото е в допустимите граници, както и дали не е почерняло. То трябва да се сменя на около 10 000 км. Освен това, не правете компромис с качеството на избраното масло, тъй като това може да доведе до непредвидени проблеми с работата на автомобила;
  • проверявайте спирачната система – от гледна точка на вашата безопасност е важно да проверявате и спирачките дали са изправни;
  • проверявайте налягането на гумите – при различните марки автомобили оптималното налягане е различно, като то зависи от производителя. Разберете какво трябва да е за вашия автомобил и го проверявайте поне веднъж седмично. На повечето бензиностанции ще откриете уред, с който можете да го измерите.

Когато полагате необходимите грижи, то със сигурност вашия автомобил и двигателя в него ще работят правилно. Неглижирането на признаци за повреда могат да доведат до сериозни проблеми с двигателя и да ви струват скъпо.

Източник на снимка: Pixabay

Свързани новини

САМО В ПИК TV: Яростна битка за милионите на Христо Сираков – ето кой ще сложи ръка върху наследството за сина му…

Regiona

ПРЕДИ МИНУТИ: Гала съобщи резултата от теста си за COVID-19 в ефир

Regiona

Новогодишни традиции за успех и благоденствие от цял свят

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.