Какво празнуваме на 8 март?

Хулен и мразен, тачен и обичан, за едни 8 март е отживелица от соца, а за други – истински женски празник.

Денят е замислен като международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни.

Днес този ден е просто повод за мъжете да покажат внимание към жените, а децата – еважение към майките.  Нещо като комбинация между Ден на майката и Свети Валентин.

В България денят, по времето на социализма, празникът на жената бе повод за грандиозни банкети и огромни букети. След 10 ноември, много жени се отказаха от празника, защото твърдят, че мъжкото внимание трябва да е всекидневно, а не веднъж годишно. Много от тях го честват само като Ден на майката. Но и това е споно. В последно време обаче все повече набира скорост полемиката, че денят на майката е християнския празник Благовещение.

По света, първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд.

Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

През 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, на която, по предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: всяка година да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

През 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир.

Постепенно, в годините, мирът отпадна от честванията на този ден, а феминистките движения повече стряскат, отколкото радват мъжете.

Свързани новини

НАП осъди щерката на екскмета на Благоевград Атанас Камбитов-Елена за неплатени данъци, съдът извади на показ всичките й харчове

vesito

68-годишен зъботехник от Разлог загуби битката с коронавируса

vesito

Над 30% от участниците в лятната стажантска програма на Електрохолд останаха на работа в групата
През тази година 28 студенти и ученици избраха платени стажове с електроинженерни специалности

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.