Какво е трудова злополука?

По време на работния процес е възможно да се нараним. Това се случва доста често, особено ако работата, която изпълнявате, е опасна и е свързана с различна техника. Затова трябва да бъдем много внимателни, когато сме на работното си място и да извършваме задълженията си с мисъл да не се нараним. Но ако все пак това се случи, тогава говорим за трудова злополука.

Какво е трудова злополука?

Всеки знае, че ако се ударим крака по време на работа, това е трудова злополука, но само това ли? Законодателството на България е определено много точно този вид инцидент, а именно – внезапно увреждане на здравето по време, във връзка или по повод на работен процес. Като трудова злополука може да бъде определена и всяка работа, извършена в интерес на предприятието, когато е причинило временна неработоспособност, трайно намалена работоспособност или смърт на работник. Освен това, ако ви се случи злополука, докато отивате или се връщане от работа, този неприятен инцидент също се причислява към трудовите злополуки.

За да предявите трудова злополука обаче, вие на първо място трябва да работите на договор, независимо дали от вида му – може да е трудов договор, може и да е граждански договор. Но самият факт, че всеки месец внасяте осигуряване по ДОО – Държавно обществено осигуряване и във фонд „Трудова злополука и професионална болест“, то можете да заявите желанието си за обезщетение за трудовата злополука. Разбира се, трябва да се има предвид, че няма как да поискате компенсация при инцидент, който не е възникнал инцидентно, а сте се самонаранили. При умишлено увреждане на собствено си здраве, с цел да се заяви трудова злополука, няма как да очаквате обезщетение, тъй като ще последва проверка на работника и неговия работодател.

Много важно е да се знае, че има съществена разлика между професионална болест и трудова злополука. Първият случай е заболяване, което е настъпило изключително или предимно под въздействието на вредните фактори вследствие на работния процес. Често това заболяване се установява лесно, тъй като е причинено основно и пряко от обичайната трудова дейност на работника и е му причинило трайно намалена работоспособност или смърт.

В тази статия можете да научите още по темата „Kоя злополука е трудова„.

 

 

Свързани новини

4 ползи за здравето, ако ядете по една ябълка на ден

Regiona

Най-големите грешки на жените над 40 години

Regiona

Жените от тези зодии изневеряват най-много

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.