Менюто в ковид отделенията стана тема на бурен дебат в социалните мрежи. Това се случи, след като бургазлия сподели в социалните мрежи възмущението си от „вечерята“, която получили пациентите в Окръжна болница Бургас. Райко Маджаров и останалите пациенти в отделението получили еднакво „меню“ – филия хляб и бучка сирене.

В профила си във фейсбук Маджаров благодари на здравния министър за полагащото му се меню.

Оказа се, че храната в друга бургаска болница е на същото ниво. Или поне това коментира мъж, който се е лекувал в УМБАЛ „Бургас“. За вечеря той твърди, че е получил две филии и парче сирене, опаковано в найлон.

В същото време, в коментар под публкацията жителка на Тенерифе показа менюто, което получава като придружител на своята дъщеричка. В момента малкото момиче е настанено в държавна болница на острова, след претърпяна операция.

Всъщност, постът на Маджаров предизвика вълна от реакции. Някои от тях бяха в подкрепа на пациентите, а други – осъдителни.

„Не си влязъл там, за да се наядеш! Лекарства не стигат, той се заоплкавал от вечерята в условия на пандемия. Колко хора си отидоха… благодари се, че си жив да правиш снимки“, гласи един от тях.

„Без пълноценна храна с силни лекарства организма ще има ли сили да се бори и без да вливат добавки“, е отговорът на болния.

„Късметлия си,че поне са ти дали салфетка аз такава не получих…“, казва друг потребител в коментара си.

Според Маджаров проблемът не е във филията, а в отношението, което получават пациентите, които, в крайна сметка, плащат осигуровки. Освен това, липсват предписания на лекарите с какво може да се храни един пациент и с какво – не.

„Бил съм в болница, където трябваше да се ядат специални храни, и ми дадоха лист, на който беше всичко описано , какво може да ми се доставя и какво – не“, разказва пациентът. В ковид отделението на бургаската болница обаче нямало никакви насоки каква храна може да се внася. А менюто, вместо съобразено с индивидуалните нужди на пациентите, било еднакво за всички – филия с бучка сирене.

Източник: Трафикнюз