Казахстан проучва два варианта за газификация на страната

Казахстанските власти обмислят два варианта за газификация на северните и източните райони на страната – чрез разширяване на газопровода Сарярка, а другият – изграждане на газопровод от Русия. „За пълното газифициране на северните и източните райони министерството работи в две посоки. Първият е изграждането на втория и третия етап от газопровода „Сарярка“. В момента има разработено предпроектно проучване за този проект”, каза министърът на енергетиката на Казахстан Алмасадам Саткалиев. Според него, като се вземат предвид нарастващите нужди на централните райони, паралелно се изготвя предпроектно проучване за изграждането на четвъртия етап от газопровода „Сарярка“. Предварителната му цена е 100 милиарда тенге (повече от 223 млн. USD).

„Второто направление е газификация от Руската федерация. В момента компанията Kazakgaz и „Газпром“ проучват възможността за изграждане на газопровод от Русия. От днес започна преговорният процес за обсъждане на условията за изграждане на транзитен газопровод с перспектива за газификация на северните и източните райони“, обясни министърът.

Преговорите между Kazakgaz и „Газпром“ относно възможната газификация на регионите на Казахстан са на етап разработване на предпроектни проучвания.

През март 2023 г. правителството на Казахстан и PJSC Gazprom подписаха протокол за сътрудничество в газовата индустрия за 2023-2024 г. Като част от договореностите беше обсъден и въпросът за газификацията на север и изток на Казахстан. Както съобщи Министерството на енергетиката на републиката, доставките на руски газ за Казахстан ще се извършват при взаимно изгодни условия и ще се вземат предвид съществуващите приятелски отношения между двете страни.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Французойка си счупи глезена в Рила, спасители се притекоха на помощ (Видео, снимки)

vesito

Консумативи за нашата фирма – защо са нужни и откъде да се сдобием с тях?

Regiona

„Български пощи“ алармира: Получите ли този имейл или СМС – внимавайте!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.