Кабинетът „Янев“ даде седмица отсрочка преброители да посещават домовете

Кабинетът Янев удължи в сряда със 7 дни срокът, в който преброители ще посещават домовете, за да преброяват населението. Първоначалният срок бе 3 октомври и се удължава до 20 часа на 10 октомври.
“Промяната се налага, тъй като удължаването на срока на онлайн преброяването до 30 септември и паралелното провеждане на изследването по двата метода създаде известни затруднения в организацията на процеса”, аргументират се от Министерския съвет. Така след приключване на електронното преброяване оставаха само 3 дни, в които да бъдат преброени лицата, които не са попълнили електронна карта.

Удължаването на срока ще осигури на преброителите необходимото време, за да завършат работата си и да съберат цялата необходимата информация в изпълнение на европейското и националното законодателство, отбелязват още от правителствената пресслужба.

Още в първия си ден второто служебно правителство взе решение за удължаване на онлайн преброяването от 17 септември до края на месеца, заради провал на кампанията през първите 3 дни след старта й. Системата забиваше или тотално отказваше достъп. Друг чест проблем бе неразпознаване на въведените ЕГН.

Проверка на Mediapool показа, че специализираният софтуер за кампанията е глътнал над 2.5 млн. лв. Обществената поръчка за доставка на лицензи, конфигуриране, гаранционно обслужване и техническа помощ на място на софтуер за преброяване на населението и жилищния фонд e спечелена от фирма Scalefocus („Скейл фокус“).

Към 7.00 ч. в сряда сутринта преброените онлайн са 2 216 254 души, разпределени в 973 811 домакинства. Към този момент остават и 114 000 недовършени преброителни карти.

Преброените от преброители към края на вчерашния ден са 1 954 116. Така общо преброените хора в страната са над 4 млн. души.

В София преброените са 793 хиляди души, което е 60.6% от населението на столицата.

Преброените в община Варна са 228 хиляди, или 66.9% от населението, а в община Пловдив – 218 хиляди души, или 63.8%.

Най-голям процент преброени са в община Троян – 95.4%, следвана от община Николаево, област Стара Загора – 93.1%, и община Родопи, област Пловдив – 92.9%.
 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Войната в Украйна: Русия отрича ракетният крайцер „Москва“ да е потънал; Кремъл заплаши Швеция и Финландия с ядрено оръжие

Regiona

Турската икономика се възстановява с най-бързия темп от 1999 г.

Regiona

Емигрантите спряха парите

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.