Ифтар в Рибново събра 2200 души, домакин беше районният мюфтия на Благоевград Осман Османов

2200 вярващи в Рибново се събраха на ифтар в центъра на селото. Тържествената вечеря се превърна в повод за жителите отново да покажат своето гостоприемство, красотата на традициите, които са съхранени само в Рибново, както и да поднесат на гостите храна, приготвена от тях самите.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам.-главните мюфтии Бейхан Мехмед и Мурат Пингов, районният мюфтия на София Бейхан Мехмед, посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, нейният заместник Ерман Топчу, съветникът в Посолството Есен Топчу, директорът на Дирекцията за турците в чужбина (YTB) и родствените общности Абдуллах Ерен бяха сред официалните гости на ифтара, организиран с подкрепата на YTB.

Главният мюфтия приветства присъстващите в Рибново. Той призова вярващите да отправят своите молитви през свещената нощ Кадир, която настъпва на 27 срещу 28 април 2022 г., за да потърсят опрощение от Всевишния.

Посланикът на Република Турция в България Айлин Секизкьок каза, че за нея Рибново е най-красивото село в България, където живеят най-прекрасните хора и винаги, когато мисли за тях, е щастлива.

Домакинът на събитието – районният мюфтия на Благоевград Осман Османов на свой ред благодари на цялото село за присъствието, както и за усърдието, с което всички са се включили в приготвянето на храната за ифтара.

По-рано през деня официалните гости посетиха 20 нуждаещи се се семейства, за да им занесат пакети с хранителни продукти от първа необходимост.

Те посетиха и залата, в която се провежда най-многобройният Коран курс у нас, в който 260 деца изучават повелите на Исляма.

За спомен от Рибново посланик Айлин Секизкьок получи като подарък традиционна женска носия, а директорът на YTB – картина с историческата джамия „Караджа паша“ в Гоце Делчев.

Свързани новини

Зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова обсъжда „зелените коридори“ в РЗИ-Благоевград

vesito

Освен бойни машини за пехотата армията ще търси HIMARS-и, западни гаубици и дронове

Regiona

Починалият от коронавирус е от Банско, работил във фабрика за мебели

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.