ИТН настоява за строеж на два нови блока в АЕЦ “Козлодуй“

“Има такъв народ“ твърдо подкрепя построяването на 7 и 8 енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“, докато проектът АЕЦ “Белене“ е докаран до такова състояние, че не е изпълним. Това заяви пред БГНЕС енергийният експерт Иван Хиновски (ИТН), който беше председател на енергийната комисия в 46-я парламент.

Хиновски каза, че следващото редовно правителство незабавно трябва незабавно да се заеме с въпроса за бъдещето на въглищните райони и дали ще се изгражда нова ядрена мощност.

“Твърдо съм за изграждането на втора ядрена мощност. Всички актуализирани анализи показват, че това ще бъде едно от най-изгодните икономически производства на електроенергия след 10 години. И дори в момента една нова ядрена мощност ще произвежда електроенергия на цена под тази, произвеждана от въглищните централи. При това положение можем да бъдем спокойни за бъдещи динамични промени в цените на електроенергията на борсата, защото една ядрена централа ще ни направи независими от външните фактори и спекулациите на пазара“, каза Хиновски.

Според него България трябва да стартира процедура с европейски облик за изграждането на 7 и 8 блок.

Хиновски посочи три неотложни теми, с които трябва да се заеме следващото редовно правителство и парламентарната Комисия по енергетика.

На първо място е бъдещето на въглищните региони, където е нужно да се вземе решение как ще се реформират и развиват, какви технологии ще се приложат там .Трябва да се вземе решение за АЕЦ “Козлодуй“ и да се развие система от търгове за развитие на възобновяемите енергийни източници, които да бъдат на прозрачен пазарен принцип.

Според Хиновски бъдещата структура на нашата енергетика трябва да се базира на ядрена енергетика и на възобновяеми енергийни източници от различен тип, разпределени равномерно по територията на страната. Тези мощности трябва да участват в изграждането на енергийни кооперативи и локални енергийни борси, което е съвременният модел на развитие на отрасъла в Европа.

“Всички потребители могат да станат и производители на електроенергия. Това е бъдещето“, посочи той.

Хиновски критикува служебното правителство, защото е закъсняло с предлагането на помощта за бизнеса заради скъпия ток, защото още от август бе ясно накъде вървят нещата.

В началото на седмицата служебното правителство взе решение да подпомогне бизнеса с 50лв/MWh заради поскъпването на електроенергията през последните месеци. Тази помощ обаче трябва да чака актуализация на бюджета, която може да бъде приета от следващото Народното събрание едва в края на ноември.

“(През август) можехме да реагираме, защото имаше парламент. Инициативите, които в момента кабинетът анонсира, са полезни и се правят в цяла Европа, но без законодателни промени много трудно могат да се реализират. Учудвам се от наивността на индустрията и бизнеса да очакват някакъв вид помощ до края на годината. Това е невъзможно“, каза Хиновски.

Според него с подобни мерки само се закърпва положението.

“Въпросът трябва да бъде решен комплексно в дълбочина с нова енергийна политика. Ще лансираме идеята за даване на помощи на малки и средни предприятия под формата на индивидуални фотоволтаични системи, които ще разтоварят до голяма степен тези предприятия от бъдещи пазарни рискове“, каза той.

Експертът припомни, че ни остават само още три години регулиран пазар за битовите потребители.

“През 2025 г. и битовите потребители ще излязат на свободния пазар и ще са изложени на риск от високи цени. Затова отсега трябва да подготвим адекватна стратегия. Тя трябва да се базира на разпределено производство“, обясни той.

По отношение на енергийната бедност, която не е ясно дефинирана, Хиновски предлага създаването на нормативен документ, който да категоризира отделните домакинства по степен на енергийна бедност.

Експертът заяви, че подобна наредба е започната преди още пет години, но все още се бави. Нейното създаване ще позволи енергийно бедните да получат адекватна помощ – индивидуални фотоволтаични системи, които ще ги направят независими от бъдещите борсови осцилации.

“България е страната с най-нисък процент на индивидуални волтаични системи за битово приложение и за приложение на малкия и средния бизнес. Тези малки и средни предприятия, които са успели да ги изградят, виждат големите предимства да не са зависими от борсовите спекулации и осцилации. Една такава инсталация, особено малките с капацитет от 5 до 8 киловата за битовите потребители, се изплаща за година и половина – две. Ако държавата вместо да изсипва пари за помощи, дърва, електроенергия, инвестира в такава програма, ефектът ще бъде огромен“, каза Иван Хиновски.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Разкриха схема с фиктивни безработни

desi

Да запазим традицията! Да се чукнем с яйца… по телефона

vesito

Министър Вълчев: Може да върнем учениците в клас още от 10 май

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.