Италия ще отдели още 30 милиарда евро за подкрепа на бизнеса и домакинствата

Новото крайнодясно правителство на Италия е готово да похарчи още 30 милиарда евро (29.9 милиарда долара) за подпомагане на семействата и бизнеса да се справят с растящите разходи за енергия. Това заяви премиерът Джорджа Мелони в петък вечерта, след като Министерството на енергетиката обяви планове за добив на повече природен газ, съобщи ДПА.

Общо 9.5 милиарда евро ще бъдат заделени тази година за противодействие на нарастващите цени на електроенергията и газа, каза лидерката на крайнодясната партия „Италиански братя“.

Двадесет и един милиарда евро ще бъдат включени в бюджета за 2023 година.

За да финансира мерките, правителството на Мелони планира да изтегли още заеми през 2023 г. и следователно очаква дефицит от общо 4.5% от БВП вместо 3.4% за следващата година, каза министърът на финансите Джанкарло Джорджети.

Бюджетният дефицит трябва отново да падне до 3% до 2025 г., добави той.

Продължаващата енергийна криза в Европа и начините за смекчаване на последиците от нея доминираха предизборната кампания на новата крайнодясна коалиция на Италия преди парламентарните избори през септември.

Рим също така планира да разшири добива на находища на природен газ край бреговете на Италия, заяви министърът на енергетиката Джилберто Пикето Фратин.

Той очаква добив от над 500 милиона кубични метра газ в краткосрочен план.

През следващите 10 години добивът може да се увеличи до около 15 млрд. кубични метра газ, който да се предлага на енергоемките производства на по-добра цена, добави той.

 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Министър Денков: Тестовете научениците може да се правят и от родителите

vesito

Пенсионерите дават за храна всеки трети лев

vesito

НАП: Над 3000 фирми и граждани подадоха коригиращи декларации

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.