Историческата дата 9 септември скара депутатите, ДБ напусна залата

Историческата дата 9 септември, на която през 1944 г. в България се извършва преврат, който слага началото на 45-годишния комунистически режим у нас, скара депутатите в Народното събрание и представителите на „Демократична България“ (ДБ) напуснаха залата.

Това стана в деня, в който най-после трябва да бъде приет бюджета на Държавното обществено осигуряване и окончателно да се реши въпроса с увеличението на пенсиите.

Повод за избухване на скандала стана декларацията на ДБ, която бе прочетена от парламентарната трибуна ог Атанас Атанасов.

За да има помирение, трябва да има покаяние, каза Атанасов. Той припомни за насилствено завземане на централната и местната власт в България, организирано от опозиционната политическа коалиция на Отечествения фронт и извършено през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г.

„Да припомня на народните представители и цялата българска общественост, че днес е 9 септември. На тази дата през 1944 г. е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска. Българската държава е окупирана от Червената армия и под въздействието организирано и логистично обезпечено от тази чужда армия в България е извършен преврат, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим, който 45 години разделя българската нация. Искам без да звучи патетично, но трябва да бъдат припомнени определени обстоятелства, защото е важно да има памет за това, което се е случило“, заяви Атанасов.

Последва остра реакция от страна на БСП.  Александър Симов контрира, че 9 септември е празник за много хора, както и за родителите на депутатите от „Демократична България“.

„От всеки друг съм очаквал декларация за 9 септември, но не и от „Демократична България“.Половината от тук са деца на старата номенклатура“, каза Симов в декларация от името на БСП.

„Помни страшно много политически упражнения. Тази трибуна помни всякакви оратори, които са изкарвали политическите си комплекси по най-неочаквани и поетични начини. Изненада няма. 9 септември не трябва и не може да бъде използвана като политическа дъвка на някои сили, които защото не могат да предложат план за България днес, постоянно да се опитват с мръсните сипръсти да бъркат в историята“, каза още Александър Симов.

Докато четеше декларацията, депутатите от ДБ напуснаха пленарната зала.

„Напускайте залата, доказвате само колко съм прав“, каза Симов.Той посочи, че ДБ са готови да кажат всичко, но когато дойде момента да чуят друго мнение, напускат залата. „Ето това постоянно разделение в България ражда нашата невъможност да родим съвместен проект за бъдещето“, каза социалистът.  Той посочи, че след 9 септември е започнал строежа на „една друга Бългаия“.

„Започна строеж на нещо различно и никой няма право да казва на хората, които са се борилии че са дали живота си, че са престъпници. Дадените жертви от левицата, срещат ето това – напускането на залата, махането от тук и след това после си викаме защо в България нищо не върви. Защото нашата история я използват ето такива – децата на старата номенклатура, за да могат да пишат политически биографии“, каза Александър Симов. Според него на историята трябва да може да се гледа спокойно.

След него думата взе председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Той каза,че е учил в гимназия с децата на партийни величия, ходил им е на гости и някои от тяхималиохрана на входа и домашни прислужници.

„Така че 9 септември е черна дата в българската история, каквото и да разправят българските комунисти“, заявиГошко Йорданов.

Днешният ден продължава да разделя България и явно за 30 години не сме успели да си простим,  каза Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Според него всички се опитват да натъкмят историята, според собственото си желание.

„Не ръкопляскайте, не милвайте паметника на Тодор Живков в Правец, не му разтривайте ушите, нищо добро няма да получим за бъдещето от това, че се разделяме за миналото“, каза Бабикян. Той призова „да затворим тази книга, да си простим, за да вървим напред“.

ГЕРБ-СДС също излязоха с декларацияпо повод историческата дата.

„БСП попита защо на всеки 9-ти септември се повдига въпросът за случилите се събития през 1944 г. Отговорът е прост – до момента, до който в българския политически живот има хора, които смятат, че нова България може да бъде построена върху костите и кръвта на своите сънародници, ще има и хора, които ще повдигат този въпрос“, каза Петър Николов от ГЕРБ-СДС.

Това, към което ние призоваваме, най-вече вас отляво и производните от БСП политически сили, които сега са седнали отдясно и се назовават протестни партии, е смирете се пред паметта на нашите предци, пред паметта на жертвите, смирете се в името на България, добави той

Председателят на парламента неуспешно се опита да поведе заседанието на депутатите по заложения дневен реди след близо 30 минути преракания най-после успя.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

К: Свят | Инфлацията в еврозоната достигна рекорд; Шефът на Фед предупреди, че омикрон заплашва възстановяването на САЩ

Regiona

Майката на убиеца дава 500 000 лв. за децата на Милен Цветков?

vesito

Над 3600 фирми и граждани подадоха коригиращи декларации

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.