Истината излезе наяве! Скандали за заплати и бонуси довело до акцията в Тубдиспансера

Скандал за определяне на заплати и допълнителни бонуси доведе до безпрецедентна акция на полиция и прокуратура в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Благоевград.

Разследващи от Икономическа полиция и прокурор влязоха в здравното заведение, а след близо 8 часа си тръгнаха с хиляди документи, сървъри и компютри, натоварени в няколко микробуса.

“Действията са във връзка с образувано досъдебно производство. Има разрешение от съдия за обиск, претърсване и изземване”, лаконично обясни говорителят на окръжната прокуратура Георги Мадолев.

На този етап от държавното обвинение не казват има ли повдигнати обвинения и по кои членове от НК е образуваното досъдебно производство.

Най-вероятно разследването е за безстопанственост, документни престъпления и престъпления по служба, както и неправомерно разходване на средства. В полицията бяха  разпитани около 30 служители на здравното заведение, а управителят д-р Петър Георгиев бе отведен в управлението, но после освободен, без на този етап да бъде разпитан. Предполага се, че прокуратурата работи по сигнал, подаден преди няколко месеца от д-р Екатерина Чимева, която има 40 г. стаж в бившия тубдиспансер.

До мащабното разследване се стигна след банална разправия между нея и управителя за определяне на заплатите и бонусите.

“Имам 40 г. стаж, а заплатата ми е 850 лв., при положение че в Националния рамков договор е определена минималната заплата за лекар 1100 лв. Повече от мен получават лаборанти, медицински сестри, административен персонал, други лекари.

Това е подигравка с труда ми, знанията и стажа ми. Питах управителя защо, а той ми отговори, че негово право било да определя заплатите и така е преценил, защото съм пенсионер.

Откакто ръководи болницата – от 5 г., управлява еднолично и непрозрачно. Ако бях срещнала разбиране, нямаше да се стигне дотук. Не мога да допусна повече да бъда унижавана и затова пуснах сигнала. Посочила съм неща, които всички знаят, че се случват, но мълчат”, каза д-р Чимева пред “24 часа”.

Тя била обидена и че е назначена като клиничен лекар, а изпълнявала всякакви дейности, ползвали я да запълва дупки и замества, където има нужда. По същото време в социалните мрежи излезе и счетоводна ведомост за един от месеците през миналата година, от която се разбира, че управителят получава около 6500 лв. заплата, други медици и административен персонал по 2000-3000 лв., раздавани са бонуси до 5000 лв. на човек.  

След като получила ведомостта, д-р Чимева решила да подаде сигнал до няколко институции за смятани според нея злоупотреби и източване на средства, за субективно разпределение на парите, гарантирани от държавата в борбата с коронавируса.

Писмото изпратила преди няколко месеца до общинския съвет, тъй като болницата е общинско дружество, и още до инспекцията по труда, РЗОК, лекарския съюз, комисията по дискриминация и др.

От трудовата инспекция отговорили да заведе дело в съда за размера на заплатата. От други институции казали, че правят проверка. Сигналът е стигнал и до прокуратурата, която е преценила, че има данни за извършено престъпление, и образувала досъдебно производство.

Според сигнала пациенти плащали за изследвания по желание не на касата, а на ръка. “Мъртви души” били вписвани като пациенти, като реално не са лежали в отделенията и не са лекувани, за да се получат пари по клинична пътека, а човекът след това да си вземе болничен. Правели се ненужни хоспитализации, за да има пациенти и да не се закрие болницата.

Посочени са и за скандални хоспитализации през февруари, март и април 2020 г. на 8 служители от диспансера – медицински сестри и помощен персонал, които фиктивно били заведени на лечение по клинична пътека с бронхит или декомпенсирана остра дихателна недостатъчност, а в същото време са били на работа.

Д-р Чимева, която е в продължителен отпуск по болест, твърди в сигнала си още, че някои нейни колеги не идвали редовно на работа, графии разчитали от разстояние,
медицински сестри подписвали документи.

Смята, че нямало достатъчно лекари за отделенията по пневмология и фтизиатрия, както и за разкритото COVID отделение, а обслужващият персонал е един и същ.

“Разбрах, че кабинетът ми е запечатан, предполагам, че е от управителя. В понеделник (31 май – б.а.) трябва да съм на работа, но очаквам да ме уволнят. Част от персонала е настроен срещу мен, защото едва ли не искам да уроня престижа на болницата, а аз съобщих за нередности, които трябва компетентните органи да проверят”, допълни д-р Чимева.

Управителят пък е категоричен, че това е лична атака на лекарката срещу него и това безспорно е повлияло на авторитета на здравното заведение. За последните месеци са минали няколко финансови проверки, но не било открито нищо нередно. Признава, че вероятно има и някакви дребни нарушения.

“Няма как, когато се работи, да няма нарушения. Искат ли да намерят – ще намерят. Ние сме малко здравно заведение, финансово стабилно, самоиздържаме се, колегите получават високи заплати и това вероятно не се харесва на някого. Не сме долюбвани.

Допускам, че целта може и да е да закрият болницата. Може да искат да ни вземат пациентите,
защото има много хора, които идват и предпочитат да се лекуват при нас.

Но има достатъчно болни за всички болници. Ако аз съм виновен, ще се махна. Мандатът ми изтича след месец”, коментира д-р Георгиев. Откакто управлявал, пациентите са се увеличили два пъти. Категоричен е, че той има право да определя заплатите и бонусите на подчинените си. Давал повече на тези, които работели повече, оставали и след работно време.

“Явно комунизмът не си е отишъл. Искат всички да получават поравно и по малко. Няма самокритичност. Няма да дам повече на хора, които не работят”, зарича се управителят.

Признава, че трудно се намират лекари, както е и в цялата страна. Заради това и част от медиците са пенсионери, други са на половин щат. Твърди, че досъдебното производство се води на базата на клеветнически твърдения. Отрича да има плащания за изследвания не на касата, а под масата. Нямало и фиктивни хоспитализации.
За посочените в сигнала случаи на негови подчинени, настанени за лечение, обясни, че хората наистина са били болни.

“Колегите, въпреки че са били на лечение, са помагали
и в работата на болницата. Виждали сме как по време на пандемията болни лекари в отделения, въпреки че са пациенти, помагат на колегите си в обгрижването на други болни.

Така че не виждам защо някой наш служител, след като е в състояние да помогне, да не го направи, макар да е пациент”, обясни управителят. Той призна, че това може и да е било грешка, но се наложило при липсата на персонал. Разрешил е на някои от лекарите да работят в пандемичната обстановка дистанционно, когато това е възможно, защото иначе щели да напускат.

Според финансовия отчет за 2019 г., приет от общинския съвет през юни 2020 г., общинското дружество е отчело средна заплата 1879,21 лв. Висшият медицински персонал – лекарите, са със средна заплата 2413,32 лв., полувисш и среден медицински персонал са 13 души със средна заплата 2063,16 лв. и 16 души са друг персонал на средна заплата 1539,06 лв.

63 хил. лв. печалба е отчетена за 2019 г. Приходите са били 1,356 млн. лв., а направените разходи 1,293 млн. Неразпределената печалба от минали години е в размер на 323 хил. лв.

За 2020 г. отчетът още не е приет, но по предварителна информация средната заплата е скочила до около 2500 лв. Преди година, когато започна сериозният бум на болни с COVID, болницата разкри ново отделение с около 15 легла.

Разследването тепърва ще установи дали правилно са разходвани парите, има ли фиктивни пациенти, документи с невярно съдържание и други престъпления. То вероятно ще продължи дълго заради големия обем документация, която трябва да се провери, и многото предстоящи разпити.

Свързани новини

Училищата и детските градини в община Банско са готови за старт на новата учебна година

bilyana

Почина тотомилионерът Румен Пеовски от Покровник

vesito

Наложиха извънредна епидемична обстановка

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.