Инфлацията вдигна продажбите на нови коли

Високата инфлация доведе до ръст на продажбите на нови коли. Регистрираните в България нови коли през март са 2697 броя, което е увеличение с над 25% спрямо същия месец на миналата година, показват данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили. Същевременно общо за страните от ЕС има спад на регистрираните автомобили с 20,5%.

Ръстът на продажбите на нови коли в България се дължи на високата инфлация, коментираха дилъри, които „Труд” потърси за коментар. Заради бързо покачващите се цени много хора искат да инвестират парите си в имот или в нова кола.

Поскъпването на металите ще доведе до покачване на цените на автомобилите. Много хора искат да изпреварят тези събития и затова поръчват нови коли.

Наред с повишения интерес от страна на купувачите има и затруднения с доставките. На хората се налага да поръчат нов автомобил, който ще бъде доставен в страната след няколко месеца, като дори не се знае на каква цена. Причината е, че шоурумите на официалните вносители са почти празни заради намаленото производство в автомобилните заводи.

Поскъпването на тока и войната в Украйна доведоха да значително покачване на цените на металите. Наред с това има и затруднения при доставките на метали, които преди войната изнасяше Украйна. Продължава и дефицитът на чипове, който започна да пречи на производителите още през миналата година. В резултат повечето заводи свиват производството на автомобили и доставките до крайните клиенти закъсняват.

България е на трето място сред страните от ЕС по ръст на продажбите на нови коли. През март по-голямо увеличение на регистрираните автомобили има само в Ирландия (+40,4%) и Румъния (+40,2%). За първите три месеца на годината регистрираните нови коли в страната са 6674, което е ръст с 19,5% на годишна база. Пред нас отново има само две страни – Румъния (39,6% ръст за тримесечието) и Словакия (+24,8%). Най-голям спад на продажбите на нови коли за тримесечието има в Италия (-24,4%), Швеция (-23,3%) и Финландия (-22,4%).

Източник: Труд

Свързани новини

Пилешкото поскъпва драстично заради войната в Украйна

vesito

Гешев скъса публично оставката си и обяви: Не ме е страх!

vesito

Омикрон в България: Откриха 12 заразени

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.