Имат ли достатъчно легла да поемат заразени и респиратори болниците в Благоевградска област?

Болниците в Благоевградска област са сравнително готови да посрещнат евентуална вълна от болни с коронавирус и да изпълнят заповедта от вторник на Националния кризисен щаб във всяка една от тях, независимо дали е държавна, общинска или частна, да бъде направено специално отделение за приемането им, показа репортерска проверка на „Струма”.
Легла има, респираторните апарати не достигат, но има начин липсата им да се компенсира с друга апаратура, най-зле обаче е положението с недостигащите анестезиолози – това е общото впечатление от здравните заведения в региона.

В най-голямата болница на територията на областта – МБАЛ -Благоевград, легла има предостатъчно. Според управителя д-р Огнян Митев само в инфекциозно отделение има 20 легла, които лесно могат да станат 30, но има и други отделения, които могат да поемат болни с коронавирус, без да пречат на останалите болни. Факт е, че заради павилионния тип, по който е строена, в МБАЛ – Благоевград могат да бъдат отцепени цели сгради, които да поемат заболелите от COVID-19. Здравното заведение разполага с 12 респираторни апарата и само 6-има анестезиолози, които могат да ги обслужват.

За частната МБАЛ ПУЛС на последното заседание на областния кризисен щаб стана ясно, че тя е готова да се включи в борбата с вируса, като приема в отделението си по анестезиология и интензивно лечение нуждаещите се от района с други заболявания, изискващи интензивни грижи.
Специализираната болница за онкологични заболявания „Св. Мина” в Благоевград разполага с 4 респираторни апарата и 4-ма реаниматори. „Имаме готовност да обособим легла, но се разбрахме и с областния, и с общинския кризисен щаб това да е много краен вариант, чак след като се запълнят другите болници”, обясни шефът на специализираното заведение д-р Георги Георгиев. Причината е, че пациентите в онкологията са от най-рисковата група и е крайно нежелателно да се смесват под един покрив с носителите на коварния вирус, защото със сигурност ще станат негови жертви.
Основната тежест при евентуален пик на заболели с коронавирус в Благоевград ще се поеме от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания, в която вече бе реорганизирано отделение за лечение на пациенти с коронавирус. То е в самостоятелен корпус, с отделен вход и капацитет от 15 легла, които при нужда обаче могат да станат повече. Болницата вече е с монтирана станция за сгъстен въздух, персоналът е готов да окаже адекватна помощ на пациенти с белодробни усложнения, докладва управителят д-р Петър Георгиев.
Резервен вариант за Благоевград остава полева болница в сграда в парк “Македония”. Според читатели, позвънили в „Струма”, такава можело да бъде открита и в бившето поделение на с. Мощанец, което е празно.

В другото голямо здравно заведение – Югозападната болница, която има бази и в Сандански, и в Петрич, управителят д-р Илия Тонев бе категоричен, че за няколко часа може да реорганизира 3 отделения – неврологичното в Петрич и вътрешните отделения в Петрич и Сандански, така че леглата не са проблем. „Проблем са лекарите – категоричен бе той. – Имаме 8 анестезиолози на щат, при нужда мога да разчитам на 7 от тях, но анестезиолозите са кът в цялата област”, сподели той проблема на всичките болници в страната. По отношение на апаратите д-р Тонев е значително по-спокоен – болницата разполагала с 6 такива, но има и много апарати за обдишване, които могат да се ползват като респираторни при нужда. „При сърдечните реанимации 1анестезиолог обслужва с апарати 7 до 10 болни, така че ще има кой да обдишва болните, но по-добре да не идват”, заключи управителят.
В болницата в Гоце Делчев отделението по инфекциозни болести ще се превърне в отделение за болни от коронавирус с около 20 легла, а при нужда ще се ползват и 20-те легла от детското отделение. Според началника на МБАЛ “Иван Скендеров” д-р Владислав Улевинов в наличност са 4-5 респиратора, но при нужда може да се ползва и друга апаратура за обдишване. И тук проблем №1 е персоналът. Според началника на инфекциозното отделение д-р Костадин Итев лекарите са малко, доста медици, и от лекарите, и от сестрите, са в пенсионна възраст и правят компромис да идват на работа, но това се отразява на качеството й.

Междувременно стана ясно, че при евентуален наплив към гоцеделчевската болница тук може да възникне страничен проблем – пациентите да попаднат в отделения, ръководени от изцяло нови шефове, върху които в кризисна ситуация пада цялата тежест по функционирането на тези здравни структури. Причината е, че вчера изтече едномесечният срок, даден от д-р Улевинов на медиците да подадат молби за участие в 2 конкурса – за началници на 14-те болнични отделения, 9 старши медицински сестри, старши рентгенов лаборант на отделение по образна диагностика и старши клиничен лаборант. Конкурсите бяха обявени от него в края на февруари, когато 26 лекари в болницата предприеха атака с жалби срещу управителя с обвинения за лошо ръководене на болницата. Лекарите, много от които са и завеждащ отделения, в момента са в предизвестие за напускане, затова най-вероятно след месец здравното заведение ще има почти напълно променен управленски състав, ако се явят кандидати за местата. Желаещите да оглавят отделенията трябва да представят писмено програма за развитието и дейността на съответното отделение за период от 3 г. и да бъдат склонни да получат щатен договор за същия период.

Свързани новини

Хитреци минават метър със „синя зона“ на ул. „Хр. Татарчев“ 28! Плочникът пред блока заприлича на безплатен паркинг

vesito

Планови прекъсвания на електрозахранването за днес в област Благоевград!

vesito

Мъж почина на маратона във Варна

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.