Икономистът, прогнозирал кризата през 2008 г., каза кога ще е следващата

Американският икономист Нуриел Рубини, който предсказа кризата от 2008 г., смята, че след 10 години може да настъпи най-сериозната дългова криза. „Наближаваме повратна точка, която ще промени живота на кредиторите и кредитополучателите, независимо дали са публични или частни. След десетилетие може да сме изправени пред майката на всички дългови кризи „, каза експертът в интервю за испанския вестник El Mundo.

Рубини обърна внимание на факта, че Испания, както повечето европейски страни, има голям публичен и частен дълг. Според него, „публичните органи са обременени с дългове и, както в много страни, също има увеличение на дълга на предприятията и сенчестата банкова система“. Икономистът обърна внимание и на „застаряващото население“ на Испания и необходимостта в тази връзка от скорошна пенсионна реформа.

„Политиката е свързана с жертване в краткосрочен план в името на цялостното благосъстояние в дългосрочен план“, казва Рубини.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Доларът поскъпва към еврото, йената и паунда

Regiona

Турция масово интегрира софтуер с отворен код

Regiona

Нов ръст на цените на стоки и услуги у нас

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.