Изслушват претендентите за шеф на КПКОНПИ

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще проведе изслушване на двамата кандидати за антикорупционен шеф.
На 3 декември депутатът Симеон Найденов от „Воля” и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров ще бъдат изслушани от народните представители в зала „Запад” на парламента. Номинацията на Сотир Цацаров за поста е на ГЕРБ и „Обединени патриоти”.
По време на изслушването Цацаров и Найденов ще представят своите предложения в рамките на 2 минути. Кандидатите имат по 15 минути, за да представят концепцията си за работата и също така ще трябва да отговарят на въпроси от залата. След изслушването комисията ще даде мотивираното си решение на депутатите и ще се премине към гласуване в пленарна зала.
В своята концепция Цацаров предлага нов структурен модел и правилник за работата на КПКОНПИ. Според него комисията има потенциал да изпълни задачите си в рамките на дадените ѝ правомощията. Необходимите законодателни промени според Цацаров са свързани с това да бъде прецизиран кръгът на лицата, които са с т.нар. висши публични длъжности. Кандидатът за антикорупционен шеф е на мнение, че трябва да засилване на парламентарния контрол върху КПКОНПИ, която се отчита основно пред Комисията за контрол на СРС.
 
 КПКОНПИ последно се оглавяваше от Пламен Георгиев, който подаде оставка в последния ден на юли 2019 г. и още същия ден оставката му бе одобрена от Народното събрание. Напускането на поста беше свързано със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която имаше навеси и барбекю – незаконни, според местните власти.
Правителството го назначи за консул във Валенсия, но премиерът Борисов му направи ултиматум, че заминава за Испания, ако бутне незаконните постройки от терасата си. Съответно Георгиев оттегли жалбата си срещу община Слатина и първите дни на месец октомври започна да премахва навеси и барбекю от покрива на апартамента си.
Изслушването на кандидатите за антикорупционен шеф се излъчва НА ЖИВО в ефира на Канал 3

България – Източник: kanal3.bg

The post Изслушват претендентите за шеф на КПКОНПИ appeared first on Новини от България.

Свързани новини

Никой не иска да се ваксинара с „АстраЗенека“ в Благоевград

vesito

В Благоевград е страшно! Още 158 новозаразени с коронавирус

vesito

Решено: Лотарийни игри ще прави само държавата

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.