Иван Костов: Служебното правителство активно участва в борбата за властта

„Служебното правителство активно участва в борбата за властта. Участва като че ли, за да компрометира тези политически формации, които са за реформите и за евроатлантическата интеграция. Това се насажда у мен от поведението на тези хора.“ Това коментира бившият премиер Иван Костов пред Нова телевизия. Той представи новата си книга „Политиката отвътре“.

„Нека си спомним острата атака за природния газ и паническото отстъпление, след като видяха, че не могат да вземат достатъчно от „Газпром“, аргументира се Костов. 

Според него темата за върховенството на закона пък е забравена. „Чудя се защо я забравят и тези, които претендират да са истински демократи“, каза бившият премиер.

Иван Костов смята, че политиката на руския президент Владимир Путин „разстройва силно редовете на неговите привърженици и това е повече от очевидно“. Според тего те са объркани и уплашени.

„Личи си по говорителите, които излизат, по тезите, които подава Кремъл в своята пропаганда. Личи си, че цари едно объркване, една загуба на целите. Режимът е минал в позиция на самозащита“, каза бившият премиер.

Според него трябва да се приеме много сериозно рискът от това режимът в Москва да посегне към ядреното копче, за да се защити.

Експремиерът не вижда как след изборите би могло да се състави широко програмно правителство с участие на ГЕРБ, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. „Този компромис е недопустим за „Демократична България“, каза Костов.

Според него обществото у нас трябва да поиска преходът да бъде осъществен и завършен. „Промените тръгват отдолу. Хората трябва да поискат и след това стават нещата“, смята бившият лидер на СДС, а след това и на „Демократи за силна България“.

Той направи и сравнение между това как в Западна Европа са се борили за демокрацията и как тя е дошла при нас. „Там е имало движеща сила – третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделение на властите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата дойде като подарък“, коментира Костов.

В книгата си той казва: „Нямаме консолидирана демокрация, имаме консолидирана мафия“.

„Така е. Силите са били много мощни и много компетентни. Те познават властта, знаят как да я бранят. Тези хора винаги са били много крачки пред нас, когато е ставало въпрос как да се установят и как да защитават държавните институции. Пример е Конституцията, с конструкцията на съдебната власт, в която прокуратурата заема такова ключово място“, коментира бившият премиер.

„СДС беше единно, когато искаше да разруши стената на комунистическия режим, но крайно разнородно в това какво иска да изгради, какво да замести този режим“, каза още Костов.

„Начело на прехода, след като нямаше буржоазия, дойдоха хора от свободните професии, интелектуалци. А за тях е важно да имат свое мнение и позиция и да ги защитават. Те не са партийци. Всички бяха ярки лица в началото на прехода, но не можеха да следват, да вървят в строй, да следват онези, които познаваха проблемите“, коментира Костов.  

 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Нови 210 случая в Благоевград!

vesito

Отношенията между Китай и Европа стават все по-напрегнати

Regiona

Европрокуратурата на Кьовеши постигна първа присъда

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.