Зловещо предупреждение от американски учен

Еволюционният биолог Хенри Джий е уверен, че буквално през следващите 30 години населението на нашата планета ще достигне своя връх и след това бързо ще започне да намалява.

През 60-те години на миналия век ръстът на населението преминава оценката от 2%, което е невероятно висока стойност. Но само след 50 години вече не се говори за пренаселеност на планетата, пише Scientific American.

Експертите предполагат, че скоро населението ще започне рязко да намалява и до края на века на планетата ще има много по-малко хора, отколкото днес. В много страни вече се регистрира ниска раждаемост. В същото време смъртността само нараства.

Джий казва, че съвременният човек съществува от 315 хиляди години, но през цялото това време хората са на прага на изчезване поради факта, че видът е малоброен. Освен това представителите на Homo sapiens са били твърде сходни и затова им е било много по-трудно да оцелеят, тъй като нямало генетично разнообразие.

Експертът добавя още, че през последните години човешката сперма се влошила много, което провокирало спад в раждаемостта. В допълнение, това се влияе от многобройни стресови ситуации, лоша екология.

Икономическият фактор също играе също важна роля. Светът се опитва да постигне значителен икономически растеж, но е много трудно да се направи това, ако няма достатъчно ресурси. Днес хората са принудени да работят твърде много, за да постигнат стандарта на живот, който е бил характерен за предишното поколение. Ето защо раждането на деца се отлага възможно най-дълго, но с течение на времето плодовитостта намалява и в резултат много двойки остават бездетни.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Марта Вачкова отново гола на плажа

Regiona

Близка на Христо Сираков разкри какво е състоянието му след инсулта

Regiona

Азис – пръв приятел с майката на Светлана (СНИМКА)

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.