„Златният гьол“ е раздавал крупни заеми

Раздаването на големи заеми на обща стойност над 22 милиона лева е декларирала през миналата година фирмата, която се занимава с дезинфекцията на автомобилите на трите пункта по границата с Турция, научи Mediapool от свои източници. Документите за това са предоставени на НАП в началото на лятото на 2021 година.

Както съобщи Mediapool преди седмица, столичният административен съд (АССГ) допусна запор на парите, които се намират физически в обектите на т.нар. „златен гьол“ по границата с Турция. Това са трите пункта за дезинфекция на автомобилите, които влизат от Турция в България. Дезинфекцията се оперира от фирмата „ПиЕфСи“ вече близо 10 години.

Документите по делото дават някаква представа какви обороти е пропуснала държавата, след като е предоставила дезинфекцията на превозните средства в ръцете на частна фирма.

От делото обаче става ясно, че НАП има предположения за поне 31.9 милиона лева приходи за шест години, за които най-вероятно ще изиска плащането на данъци в размер на 5.3 милиона лева. И досега няма информация за общите обороти на фирмата. Ревизията на НАП е за установяване на задълженията на дружеството за ДДС за периода от началото на 2015 г. до края на май 2021 г.

НАП са искали на три пъти информация за касовите наличности. На третия път фирмата отговаря, че касовите наличности в евро са 20 милиона към 21 май. Сумите в лева са далеч по-скромни – 81 000. Към тези пари се прибавят 20-те взимания за общо 22 милиона лв, на които не е настъпил падежът.

Макар да прави големи обороти, фирмата не притежава почти никаква собственост, с изключение на компютърната си техника. В Търговския регистър дружеството не е посочило телефон за връзка и имейл.

Схемата със „Златния гьол“ – всъщност три „гьола“, на пунктовете за дезинфекция на граничните пунктове „Капитан Андреево“, „Малко Търново и „Лесово“ – е популярна още от 2013 г. и е тема на множество журналистически разследвания и репортажи, от които не е имало особен ефект.

В края на август м.г. тогавашният вицепремиер и финансов министър Асен Василев заяви, че фирмата е декларирала големи касови наличности, но парите (към онзи момент) се оказват налични само на хартия.

В началото на юни 2021 г. лично тогавашният шеф на НАП Румен Спецов ръководи координирана акция по граничните пунктове с Турция, след която данъчните обявиха, че са открили множество сериозни нарушения. Основните са открити при фирма „ПиЕфСи“, която поддържа дезинфекцията на автомобилите на трите гранични пункта. Оказва се, че половината от касовите й апарати са стари и не са свързани с НАП.

Преди година и половина журналистката Генка Шикерова публикува своето разследване по темата, което показа, че само за пет години фирмата „ПиЕфСи“ е успяла да спечели 27 милиона лева от „гьола“. Това е станало след неправомерно възлагане на дейността по дезинфекция от Българската агенция по безопасност на храните.

Тогава се разбра, че Българската агенция по храните се е отказала от една доходоносна дейност, която ѝ е възложена да изпълнява със закон. Самата дейност по дезинфекцията трябва да се извършва от ветеринарен лекар, който е назначен от агенцията по храните. Въпреки това 20% от парите се прибират от частната фирма.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

12 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Ковид кризата: 7 новозаразени в Благоевградска област

vesito

29 нови случая на коронавирус в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.