Земята е в опасна близост до свръхмасивна черна дупка

Слънчевата система, а заедно с нея и Земята, са се приближили до свръхмасивна черна дупка в центъра на Млечния път. Това става ясно от резултатите от най-новите изследвания на астрономи, които получават данни с помощта на японския астрономически проект VERA (VLBI Exploration of Radio Astrometry), стартиран през 2000 г. с цел картографиране на триизмерни скорости и пространствени структури в нашата галактика.

Според думите на изследователите проектът използва технология, която комбинира данни от радиотелескопи, разположени на архипелага в Япония. Интересното е, че точността на направените измервания е толкова висока, че може да се разгледа дори монета на лунната повърхност. Астрофизиците са създали карта на положението и скоростта, от която са открили къде е разположен центърът на Млечния път и са установили, че нашата планета е на 25 800 светлинни години от масивна черна дупка.

През 1985 г. Международният астрономически съюз е последният, който прави подобни изчисления. Тогава учените съобщиха, че Земята се намира на 27 700 светлинни години от тази свръхмасивна черна дупка. В момента учените са изяснили, че нашата планета се движи около галактическия център със скорост 227 километра в секунда, тоест със 7 км / сек повече, отколкото се смяташе досега. В същото време учените съобщават, че това не означава, че черната дупка трябва да погълне Земята.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Китаец си поръча медицинска маска- уникат, само за 1,5 милиона долара

bilyana

Деси Слава се лекува сама от COVID-а

Regiona

Стрелец денят е хубав, Близнаци до обяд по-добре си спестете хапливите приказки, Дева очаква ви един незабравим ден

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.