Здравната комисия към ОбС Благоевград с мерки заради коронавируса, д-р Велчев призовава децата да си стоят вкъщи, да не посещават възрастни роднини

Здравната комисия към Общински съвет – Благоевград се обедини около призива да бъдем отговорни, дисциплинирани и да спазваме инструкциите на Националния оперативен щаб в условията на извънредно положение, каквото вече е обявено от дни в страната заради коронавируса.

Това стана на пресконференция на членовете на комисията, инициирана от председателя на местния парламент Андон Тодоров. Ако не спазваме противоепидемичните мерки, много рязко ще се увеличи броят на заразените. Може да бъдат засегнати и медици, предупреди д-р Павлин Янкулски. Той призова за спазването на строга хигиена – лична и обществена. Най-уязвими са възрастните хора и тези, които имат придружаващи хронични заболявания, припомни д-р Янкулски.

Болниците в Благоевград са създали необходимите условия за недопускането на разпространението на заразата, увери д-р Теодор Велчев и отправи апел към гражданите да търсят лекарска помощ само при животозастрашаващи състояния, а не просто да посещават медицински заведения при леки оплаквания.

От здравната комисия призоваха, децата и учениците да си стоят вкъщи, да не посещават възрастни роднини, съобщи Радио Благоевград. Трябва да се обърне специално внимание на пристигащите в Благоевград хора от рискови държави или населени места в страната, в които е установен коронавируса, смятат медиците.

Общинският съветник Кирил Ваклинов оповести няколко предложения към Кризисния щаб в Благоевград. Едно от тях е информираност на гражданите относно заболяването и мерките, които предприема Община Благоевград. Трябва да има повече информация и за работата на медицинските институции. Необходимо е изготвянето на план за действие през следващите 30 дни, каза още Ваклинов и посочи спирането на Синята зона, на градския транспорт и движението на каруци. Важно е според него и обезпаразитяването на обществените площи. Общината трябва да следи и за състоянието на болничните заведения. При нарушение на заповедта на кмета, Общината да налага строги административни мерки. Тепърва предложенията на комисията ще бъдат предоставени за обсъждане в Кризисния щаб в Благоевград.

 

Свързани новини

Благоевград почете 172 години от рождението на Христо Ботев

Regiona

Докъде я докарахме!? Интелигентна възрастна жена спи по пейките в центъра на Благоевград

vesito

Пиян шофьор се опъна на полицаите и не даде кръвна проба, задържаха го

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.