За свои може, за чужди не! Томов гони млада бизнесдама от Мощанската къща заради неплатена такса смет за тази година  

Община Благоевград даде едномесечно предизвестие на 27- годишната Надежда Червенкова за прекратяване на 5 –годишния договор , с който тя нае на 1 октомври 2019г. Мощанската къща  и направи в него италианско училище за мода.

Мотивът са неплатени  379, 16 лв. такса смет за тази година.

Според общинския служител, изготвил на 9 октомври тази година уведомителното писмо до младата бизнесдама, фирмата ѝ „Пъпиаш“ЕООД трябвало да плати сумата от 1 май до 31 юли, поради което договорът е нарушен едностранно и трябва да бъде прекратен. Според чл. 18, т. 8 в същия договор обаче е записано, че таксата може да бъде платена до 31 декември заедно с лихвите и едва след това да започне да тече едномесечно предизвестие.

Към 9 октомври сумата от 379.16 лв. била единственият неплатен дълг на Червенкова към общината, защото тя вече била превела и октомврийския си наем в размер на 280 лв. с ДДС, показват платежните документи, които младата жена е изпратила в петък в общината за справка. Към тях е приложен и документът за платената такса смет от 14 октомври- деня, в който получила с куриер уведомително писмо, че общината си взема обратно Мощанската къща.

„Надявам се, че уведомлението на община Благоевград е поправина грешка“, коментира вчера Червенкова, която далеч не е най – големият длъжник на родния си град, където от години крупни бизнесмени и фирми се появяват всяка година в списъка на длъжниците, при това с десетки хиляди левове.

Искането за прекратяване на договора за наем заради забавената нищожна сума не кореспондира и с извънредното положение в страната заради пандемията от Ковид, която затвори за 2 месеца всички учебни заведения и като такова модното училище на Н.Червенкова също спря занимания.

За свои хора може да се прави реверанс и да се затварят очите,за чужди не може“, коментират читатели.

В Благоевград облекчение заради коронавируса получиха само собствениците на заведения в центъра на града, на които градоначалникът Румен Томов намали таксата „тротоарно право“ от 7 на 5 лв./кв.м и това стана за сметка на колегите им по кварталите, чиято такса стана двойно по – висока. Надежда Червенкова е една от многото представители на благоевградския бизнес, които са подали молба в общината да ѝ бъде опростен наемът за Мощанската къща за 2 месеца, но до момента отговор няма.

Според официалното писмо, което Червенкова е депозирала в общината в петък с надежда наемният ѝ договор все пак да не бъде прекратяван, до момента италианското училище, чийто представител е тя за България, е вложило хиляди левове в ремонта на Мощанската къща и оборудването ѝ за нуждите на курсистите.

„Къщата я приех в много лошо състояние – с напластени с мръсотия и боя дървени подове, ронеща се мазилка, спукани тръби и радиатори, неработеща система за отопление, течове на първи етаж, загадъчни следи от подметки на обувки освен по пода, още и по стените, и тавана“, залепени дъвки и забивани с кабърчета и пирони хартии по дървенията, изгорели кабели, без осветление в по – голямата част от къщата, счупени мивка и плочки, превърната в склад с отпадъци баня, счупени и липсващи прозорци със заменени с шперплат стъкла“, описала Червенкова състоянието на общинския обект. Когато отваря врати на 17 януари т.г. , тя вече е основно ремонтирана, с подменени инсталации, топла вода, оборудвана с шевни, гладачни и кроячни техники, нови отоплителни уреди и др. По време на затварянето заради пандемията от март до май на втори етаж бизнесдамата обособява място за отдих, шоурум, фотостудио и др., като през цялото време шие и маски, които подарява, включително и на Общинската администрация.

До момента 10 –те ѝ курсисти, които са на възраст от 18 до 40 години, са изготвили костюмите за 4 късометражни филмови продукции, а 4 от тях вече са основали собствени модни брандове.

Самата Надежда Червенкова  е изключително амбициозна млада жена- на 18-ия си роцден ден регистрира първата си фирма за производство на работно облекло. Италианското училище я открива в социалните мрежи, където тя публикува тоалетите си, и я кани за техен представител в България.

В момента благоевградчанката обучава втори учител и планира да назначи домакин, който поддържа къщата в кв. „Вароша“.

Източник: в. „Струма“

Свързани новини

18- годишен младеж се преби с мотор край Логодаж

bilyana

Гражданска позиция на експерта Д. Ирибозов! За черква на пазара трябва да се чуе гласа на жителите на община Благоевград! Трябва публично обсъждане!

vesito

/Видео/ Предотвратиха трагедия от мащаба на Хитрино

vesito

1 коментар

Шивач 19.10.2020 23:24 at 23:24

Томов прави само поразии. Час по-скоро да се омита

1

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.