Защо някои мъже имат само дъщери?

Според учените в днешно време не всички гени са известни на човечеството и е почти невъзможно да се идентифицира предразположеността на един родител да има само синове или дъщери. Според биологията мъжкият генетичен материал е отговорен за формирането на пола на нероденото дете, предава „БЛИЦ“.

Хромозомите представляват молекули, съставени от нишки, те дават информация за външния вид и за умствените способности на индивида. Състоят се от протеин и една ДНК молекула, която съдържа генетичните указания на тялото, предавани на живото същество от неговите родители.

Според генетиката половите хромозоми са X и Y, като X е женската, а Y е мъжката наследствена единица. Благодарение на хормона тестостерон, мъжкият организъм синтезира сперматозоиди от двата вида – някои носят Х-хромозомата, други – само Y. Вътрешната генетика твърди, че продължителността на живота на Х сперматозоидите е по-дълга от тази на групата Y, но всичко е строго индивидуално.

На теория е вероятно потенциалният татко да отиде на спермограма и да пресметне приблизителната разлика в живота на тези различни хромозоми. Освен това, в зависимост от тяхната жизнеспособност, мъжът осъществява сексуален контакт с жена на 2-4 или 5 дни преди освобождаването на зрялата ѝ яйцеклетка във влагалището, т.е. до момента на овулацията. През това време е вероятно сперматозоидите на Y групата да умрат, но X-молекулите все още трябва да бъдат жизнеспособни, за да образуват нов живот.

Според науката е възможно да се разкрие моментът на генетичната предразположеност на бащата да зачене дъщеря. Провеждането на такова спермографско изследване е доста скъпа процедура, въпреки че по различни причини в момента се провежда в много репродуктивни центрове.

Прогнози въз основа на родословието

Последните генетични изследвания показват, че е възможно генетичната основа на бащата на децата да е решаваща за производството на потомство от определен пол. Учени от университета в Абъристуит, Великобритания, проведоха задълбочени проучвания на двойки, очакващи раждане. Генетиците и генеалозите са анализирали и проследили назад медицинските данни на 927 английски семейства, както и техните родословни документи, при максимална възможност до 1600 година. Така статистиката включва повече от 500 000 души. Изследователите са установили, че се оказва, че раждането на момче най-вероятно ще се очаква при бъдещи бащи, които имат много братя.

По-вероятно е бащата на едно момиче да е човек, който има повече лели и сестри, отколкото чичовци и братя. Това означава, че генетичната предразположеност на потенциалния родител да зачене само момчета или няколко момичета съществува и може да се разкрие, ако проследим сексуалната приемственост на поколенията на всички членове на неговото семейство.

Най-често момичетата се раждат в семейства, в които роднини от двете линии имат кръв от първа или втора група. Мъже и жени с трета или четвърта кръвна група най-често имат синове и/или имат няколко внуци.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Нова мода: Карди Би си нашари косата с…

Regiona

Рецепта на деня: Веган десерт с тиква

Regiona

Овен, Лъв, Стрелец-  инициативността ви днес може да е много висока

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.