Защо линейките закъсняват?

Линейките в Пазарджик понякога закъсняват заради липсата на улични табели и адекватна номерация. За това алармира в писмо до омбудсмана и до кмета на Пазарджик директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в града д-р Борис Манев. Стоян Стефанов работи от 25 години като шофьор на линейка. Познава добре града, но често му се случва да има затруднение с бързото намиране на адресите.Той разказа, че липсват номера по блоковете и къщите, както и табели с имена на улиците. По думите му това е проблем за тях, защото често карат под напрежение и бързат, а това се оказва фатално понякога, когато закъснеят за адреса. „При първичен спешен транспорт трябва да бъдем до 8 минути на адрес. Имаме GPS проследяване, но навигация нямаме“, споделя директорът на ЦСМП-Пазарджик пред bTV.

Освен това входовете на някои от блоковете са от вътрешната страна, а не откъм улицата. Това допълнително усложнява ситуацията с линейките ако адресът е на грешен номер, разказват шофьорите. Номерацията на сградите и улиците затруднява дори местните. На места тя е изписана с флумастер или подръчни средства от самите обитатели на блоковете. Заради забавяне по независещи от тях причини, Стоян и колегата му Ангел Стаматов всекидневно се сблъскват с прояви на вербална „Досега не са ни посягали да ни бият, но доста често е имало заплашвания. Други близки ги успокояват, дърпат ги настрана. Някой път ходим при пияни, пияни приятели имат – искат да ни посягат“, допълни Стоян.

Директорът на спешния център е сигнализирал община Пазарджик. От там обаче са категорични, че цялостната подмяна на табелите ще отнеме много време и ще струва стотици хиляди левове. Препоръчват на Спешната помощ да въведе навигация и да търси съдействието на кадастъра. Основната заплата на шофьор на линейка е под 800 лева. 12-часовите дежурства са напрегнати и затова няма много желаещи да практикуват професията. Липсата на навигация и улични табели прави мисията на спешните екипи още по-трудна.

 

Свързани новини

Настаниха в „Пирогов“ 4-годишно дете с тежка пневмония

desi

ЧЕЗ Разпределение с извънреден отчет на електромерите във връзка с нови цени на електроенергията

bilyana

От днес без задължителна карантина за пристигащите у нас от още осем държави

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.