Защо и ваксинирани влизат в болница с Ковид

Учените, лекарите в интензивните отделения и специалистите от института „Роберт Кох“ в Германия са единодушни в този свой общ извод: ваксинациите срещу коронавируса ефикасно предпазват ваксинираните от тежко протичане на Ковид-19 и от смърт. Според най-сериозната експертна инстанция в Германия, института „Роберт Кох“, ефективността на ваксинациите за всички хора над 18 години възлиза средно на 72%.

В същото време редица експерти не крият, че и ваксинирани хора се разболяват от Ковид-19. Най-известният германски вирусолог, д-р Кристиян Дростен, заяви в интервю за седмичника „Ди Цайт“: „Имаме си работа с една пандемия, за която допринасят всички, включително и ваксинираните, макар и в по-малка степен“. По думите на Дростен особено опасна е Делта мутацията на коронавируса, която „има свойството да се разпространява въпреки ваксината“. Макар че делът на ваксинираните сред заболелите с изявена симптоматика в Германия нараства, специалистите не се съмняват, че ваксинацията много помага.

Но как все пак да си обясним тревожния факт, че броят на така наречените „ваксинационни пробиви“ (тоест – заразени хора с имунизация) в Германия расте? Епидемиоложката Берит Ланге, а и други експерти, обясняват този привиден парадокс по много прост начин: колкото по-малко ваксинирани има, толкова по-малко са и пробивите – както и обратното. Формулирано още по-ясно: когато 100% от хората са ваксинирани, тогава 100% ще са и ваксинираните сред пациентите с коронавирус в болницата. Но в такъв случай техният брой щеше да е много по-нисък, отколкото е сега.

На фона на растящите числа в Германия специалистите настойчиво препоръчват бустерна ваксинация, особено в групата на най-застрашените. Вирусологът Оливер Кеплер казва пред агенция ДПА, че четири месеца след втората доза ваксина имунитетът – най-вече при по-възрастните хора – намалява по-бързо от очакваното. Друга причина за т. нар. „ваксинационни пробиви“: сред ваксинираните има много хора, които вярват, че са напълно защитени – и затова стават непредпазливи.

До края на годината в Германия трябва да се ускори темпото на ваксинации, включително и чрез масово предлагане в супермаркетите, във фирмите и в специални имунизационни центрове. Защото в страната има още 18 милиона неваксинирани (без да броим децата под 12-годишна възраст). Досега напълно ваксинирани са 67% от населението.

Източник: DW

Свързани новини

Cлeд yтpeшния дeн: Πoлитиĸи зa pacтeж

Regiona

9 странични реакции при деца, имунизирани срещу COVID-19 у нас, но без тежки усложнения

vesito

Добрият пример! Павел Стоименов пое всички разходи по ремонта на изгорялата къща в село Полена

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.