Защо да инвестираме в слънцезащитен крем през зимата?

Свикнали сме да мислим за слънцезащитен крем само през лятото, но истината е, че той трябва да е важна част от ежедневието ни през цялата година, включително през зимата.

Слънцето е както наш приятел, така и наш враг. От една страна, то ни снабдява с важния витамин D, който спомага за правилното възприемане и регулиране на калций и фосфат в тялото ни. Тези вещества са присъщи за развитието на здрави кости, зъби и мускули. От друга страна, някои слънчеви лъчи носят със себе си различни вреди. Главните проблеми причиняват UV(A) и UVB лъчите:

UV(A) проникват дълбоко в кожата, предизвикват преждевременно стареене на кожата и признаци на увреждане от слънцето като бръчки, петна, загуба на еластичност, проблеми с очите и др. Смята се, че 90% от бръчките са причинени от прекомерно излагане на слънце.

UVB причиняват изгаряния, бенки и рак на кожата.

Въпреки че с идването на зимните месеци започваме да виждаме слънцето все по-рядко, това не означава, че то не е там и сме избягали от лошите лъчи. Напротив – озоновият слой е по-тънък през зимните месеци, а той поглъща по-голямата част от слънчевата радиация, което означава, че имаме още по-малко защита. Въпреки липсата на слънце и ниските градуси, кожата абсорбира повече ултравиолетови лъчи.

До 80% от ултравиолетовите лъчи могат да преминат през облаци, затова – ако си мислите, че може да пропуснете слънцезащитния крем в облачен ден, помислете отново. Снегът също може да отразява до 80% от лъчите, което увеличава риска от излагане и изгаряне. Освен това, колкото по-голяма е надморската височина, толкова по-голямо е излагането на UV лъчи, така че слънцезащитният крем е от изключително значение,

когато отивате на ски или в планината.

Слънцезащитният крем трябва да е най-добър приятел през цялата година. Без значение от тена и цвета на кожата, слънцезащитният крем е задължителен. Ето няколко причини защо да инвестираме в хубав слънцезащитен крем:

  • 1. Предпазва от UV лъчите
  • 2 .Намалява риска от рак на кожата
  • 3 .Предотвратява преждевременното стареене на кожата
  • 4 .Помага за поддържане на равномерен тен

Слънцезащитен крем е имало още в Древен Египет, където екстракт от оризови трици и жасмин е бил използван за защита на кожата от слънцето. Химикът Франц Грейтер изобретява първия крем за комерсиално ползване чак през 1938 г. От тогава технологията продължава да се развива с всяка година и неспирно излизат хиляди варианти на минерални и химически кремове с различни цветове, текстура и сила. А в последните години нови проучвания подчертават важността и

пoлзите на слънцезащитния крем.

Колкото по-рано започнем да предпазваме кожата си, толкова повече ползи ще виждаме с напредването на възрастта. Но помнете, никога не е късно да започнете!

Слънцезащитният крем трябва да се нанася на всеки два часа, за да ни предпазва възможно най-ефективно, но това за повечето от нас е невъзможно в забързаното ежедневие. Затова, някои дерматолози препоръчват да го нанасяме между два до три пъти дневно, но дори да е само веднъж, вече сте с една стъпка напред в това да предпазите кожата си. Добре е да знаете, че слънцезащитният крем започва да ви предпазва 15 минути след първоначалното намазване.

Слънцезащитният крем има много предимства, а с нарастващия брой марки и варианти става все по-лесно и достъпно да се намери перфектният за вас!

The post Защо да инвестираме в слънцезащитен крем през зимата? appeared first on Жената днес.

Източник: jenatadnes.com

Свързани новини

Паническо разстройство? Как да го познаем

Regiona

Хидратацията има важна роля при укрепване на имунитета

Regiona

10 натурални начина за повишаване на желанието за секс

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.