Затягат мерките в София, но училищата остават присъствено

Нова заповед за затягане на противоепидемичните мерки в София заради повишената заболеваемост от COVID-19 издаде Столичната РЗИ. В нея е записано, че ръководствата на училищата ще трябва да предприемат мерки за преминаване на ротационен принцип на обучение, ако се наблюдава увеличение на заболеваемостта. „Няма решение за всички училища, оставаме както досега. Препоръчва се ротационен принцип за отделни училища, когато в тях се увеличат болните“, коментира пред „Труд“ Диян Стаматов, директор на 119. СУ в София.

Със заповедта се преустановяват обаче груповите присъствени извънкласни дейности и занимания, както и занятията в езикови и образователни центрове, занимални и места за личностно развитие. Забраняват се и семинари, изложения и конференции.

Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти) могат да се провеждат при заетост на местата до 30% на закрито.

Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито ще се провеждат без публика.

Непълнолетните ще могат да посещават търговски центрове, включително моловете, само с придружител.
Всички работодатели трябва да организират работния процес на служителите в дистанционна форма, където това е възможно.

Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на открито (празненства, събори, фестивали и др.).

Заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч.

Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не повече от 15 лица на закрито и 25 лица на открито.

Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета. Същото важи и за спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град, пишат от РЗИ.

Свързани новини

Над 130 кораба със зърно чакат в Черно море, за да преминат Дунава

vesito

Мъж загина по време на лов

vesito

Товарен автомобил блъсна 42-годишна жена в Петрич, спешно е приета в болница

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.