Заради епидемията! Медици специалисти от Благоевград вкупом излязоха в отпуск

„20 лекари специалисти от Благоевград са подали уведомления до петък в РЗОК, че са излезли в отпуск. Съгласно правилата в подписания национален рамков договор уведомяването става в срок от 3 работни дни от излизането на лекарите в отпуск – писмено или по електронната поща. Сред подалите уведомления са специалисти от целия спектър – кардиолози, невролози, ендокринолози, УНГ, хирурзи. Повечето от тях са в отпуск до Великден, но има и такива, които са до края на месец април”. Това заяви директорът на РЗОК – Благоевград д-р Иво Димитров в отговор на въпрос на репортер на „Струма”, породен от факта, че пациенти с направления няма къде да бъдат консултирани. За това пък ни съобщи общопрактикуващият лекар в Кочериново д-р Виктория Каракостова, която заяви, че двама нейни пациенти – единият с диабет, а другият с тежка хипертония, не са успели да намерят работещ ендокринолог и кардиолог в благоевградската поликлиника.,пише струмабг.

250 са лекарите специалисти в Благоевградска област. Шефът на Здравната каса в Благоевград добави, че действително поликлиниката е както никога празна и никой не сe заблуждава, че това е заради епидемията. Той напомни, че работещите лекари са обявили телефоните си на бланки на вратите на кабинетите и пациентите могат да им се обаждат, за да си уговорят консултации.

Потърсихме за коментар и д-р Тони Даскалов, който е управител на „Медицинския център“ в поликлиниката. Той заяви, че всички 11 лекари, които са към него, работят по същия начин както преди епидемията, и няма промяна в графиците им. По отношение на лекарите специалисти, които имат частни кабинети в поликлиниката, той предположи, че може са променили графиците си или да са излезли в отпуск.

Страхът на хората от коронавируса опразни и болничните отделения. „Хоспитализираните пациенти във вътрешно отделение на благоевградската болница в момента са 12, а преди два месеца бяха три пъти повече”, заяви началникът на отделението д-р Румен Кондев. Повечето са възрастни хора, с хронични заболявания на белите дробове, има и няколко самотно живеещи, които лекарите обгрижват. Вчера е приет с пневмония 45-годишен благоевградчанин, след като обаче е представил два отрицателни теста за коронавирус. „Пациентът е отишъл първо на преглед в спешно отделение, откъдето ме информираха, че е за хоспитализация. Изрично заявих, да му бъдат направени тестове за Ковид-19. Оказа се, че и той преди това си е правил тест, който е отрицателен. След като такъв беше резултатът и на теста в спешно отделение, го настанихме за лечение при нас. Няма как да бъде иначе, в противен случай рискуваме да пламне зараза във вътрешно отделение. Не знам какво стана с хората, които страдат от хронични белодробни заболявания. За сравнение, през февруари в отделението имаше 37 пациенти и тогава се чудех къде да ги настаня. Леглата във вътрешно отделение са 31, а сега са заети по-малко от половината. Вярно е, че хората са поизплашени, не излизат навън и не ходят дори и толкова на лекар, както преди. Това се наблюдава и в поликлиниката, където няма толкова пациенти, както преди”, заяви д-р Румен Кондев.

Свързани новини

Прокуратурата се зае с аптекаря, продавал маски по 10 лв.

desi

Благоевградчани излизат на протестен автопоход!

desi

Късметлия! Борислав Тодорински от Благоевград спечели 20 000 лева от Националната лотария

Regiona

3 коментара

някой 07.04.2020 18:47 at 18:47

После защо бият докторите !
Защото отдавна не заслужават да носят бялата престилка, станали са търговци на здраве !
Ей за разчекване сте да знаете и няма да е далече времето ..

0

0
Отговори
възмутена гражданка 07.04.2020 22:26 at 22:26

наближават великденските празници.обикновено джипитата се изпокриват.не можеш да се направи връзка с тях,изключват телефоните си.нека шефа на здравната каса да даде пояснение,към кого да се обърнем,тъй като тогава се очаква бума.

0

0
Отговори
Песимистка 08.04.2020 0:39 at 0:39

Добре, хвърляте камък в локвата и виждате как калта се разплисква! И смятате, че така сте си свършили работата!!! Ами като сте казали „а“ трябва да кажете и „б“. Просто кажете имената на тези доктори, а не цялата кал , цялото бърборене да се изсипва върху цялото докторско войнство, защото преобладаваща част от тях си вършат работата, грижат се за пациентите, спазват приема си… Единици са тези, при които се стои с часове , просто защото ги няма в обявения кабинет по обявеното време.А напрежението по време на тази криза малцина от нас ще го понесат..за тях твърдим – те просто са свикнали..

0

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.