Започва мащабно изследване за нови щамове на COVID-19 у нас

Стартира мащабно изследване за нови щамове на COVID-19 у нас. С приоритет ще се тестват хора, които са ваксинирани, но въпреки показания добър имунен отговор, по-късно отново са се разболели. Също така ще се изследват продължително боледували от коронавирус пациенти, повторно заразили се, както и българи, завърнали се от други страни, при които е установен положителен PCR резултат след пристигането им.

Това става ясно от писмо, изпратено от Националния център по заразни и паразитни болести до Регионалните здравни инспекции и лечебните заведения, които разполагат с COVID отделения.

„През последните месеци в света се появиха генетични варианти на пандемичния коронавирус (SARS-CoV-2), носещи мутации с неблагоприятно влияние върху заразността и трансмисивността на вируса или върху ефективността на ваксините, терапевтичните антитела и диагностичните тестове.

Някои от тези варианти, които правят вируса по-заразен или по-устойчив спрямо антителата, придобити в резултат на предишно заболяване или ваксинация, получиха широко разпространение в редица страни. Ходът на пандемията в бъдеще ще зависи в значителна степен от нивата на циркулация на такива генетични варианти и от ефективността на ваксините спрямо тях”, се посочва в документа.

Според здравните власти секвенирането на генома на SARS-CoV-2 е единственият метод, позволяващ откриване на генетични мутации, представляващи заплаха за човешкото здраве. Във връзка с необходимостта от проследяване появата и разпространението на генетични варианти на коронавируса, будещи безпокойство, Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC) препоръча на страните-членки извършване на цялогеномно секвениране на поне 5% от доказаните всяка седмица SARS-CoV-2.

В тази връзка започва и масовото тестване. Всички Регионални здравни инспекции и лечебните заведения ще изпращат проби за секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести.

„По този начин страната ни ще изпълни препоръките на ECDC, а здравните органи ще получават ранна информация за появата на всеки нов генетичен вариант на SARS-CoV-2, спрямо който да се предприемат навременни мерки, ограничаващи разпространението му”, се казва в писмото.

Свързани новини

Инцидент на бул. “Джеймс Баучер”! Моторист се е преобърнал на пътното платно

vesito

155 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Ищар, Любо Киров и Мария Илиева пяха въпреки дъжда

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.