Започва информационна кампания и безплатно тестване за хепатит В и С

В България има над 314 000 души с хепатит В или С. Хепатитът често няма симптоми и голяма част от инфектираните с вируса не подозират за заболяването си. Единственият начин да разберат за него, е да се изследват, но много хора не го правят поради липса на безплатни профилактични прегледи, конкретна симптоматика, заради страха и стигмата. Сдружение „ХепАктив“ започва информационна и скрининг кампания за безплатно тестване за хепатит В и С . Целта на кампанията е да даде глас на хора, сблъскали се с хепатит В и С, за да покажат, че няма нищо страшно в диагнозата и трудностите могат да се преодолеят.

Кой е с повишен риск от инфектиране с хепатит В и С?

хората над 40-годишна възраст;

получилите кръв/кръвен продукт преди 1992 г.;

хората на хемодиализа или с чести медицински интервенции 

имащите татуировка, пиърсинг;

медицинските специалисти;

употребяващите наркотични вещества, дори и за кратък период от време в миналото;

хората, които са били в местата за лишаване от свобода;

мъжете, които правят секс с мъже.

Скринингът се осъществява в партньорство с лаборатории СитиЛаб, които ще изследват безплатно за хепатит В (HbsAg) и хепатит С (anti-HCV) до изчерпване на наличните количества бързи тестове. 

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/OVuzjRlyDJE“ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“ allowfullscreen></iframe>

Адреси, на които ще се извършват изследванията за хепатит В и С:

1. Централна лаборатория гр. София кв. Младост бул. Йеросалим 1 (работно време: понеделник-петък 7:30-18:00 и събота 8:00-13:00)

2. Лаборатория срещу УМБАЛ Александровска – ул. „Св. Георги Софийски” 2 (работно време: понеделник-петък 7:30-18:00)

3. Централна лаборатория гр. Варна бул. Цар Освободител 81 (работно време: понеделник-петък 7:30-17:30 и събота 8:00-14:00)

Важно: Предварително записване не е нужно, а резултатите излизат в рамките на 15 минути. Предходната консумация на храни и напитки няма значение. На разположение в лабораториите ще има информационни брошури за хепатит В и С с подробна информация и практически насоки относно конкретното заболяване.

Положителният резултат от бърз тест не е диагноза, а основание за поставяне на такава, като за целта следва да се осъществи консултация с гастроентеролог, към когото личният лекар може да насочи с направление по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). При нужда от допълнителни разяснения, Сдружение „ХепАктив“ е на разположение на 0988 722 988 и office@hepaсtive.org. 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Съоръжение за защита от сняг ще се прави на Троянския проход

Regiona

Прокуратурата иска още данни от САЩ за Пеевски, Божков и Желязков

Regiona

Военните се нуждаят от 4.2 млн. лева месечно, за да пазят границата

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.