Зам.кметът Ясен Попвасилев призна: Финансовата ситуация в община Благоевград ще бъде под напрежение в близките 2-3 години
Председателят на ОбС Андон Тодоров нагледно по графики запозна с финансовите показатели за община Благоевград за 2019 г. и нивото за страната

Финансовите санкции ще създават проблеми на община Благоевград в близките 2-3 години. Това призна зам.кметът по икономика и финанси Ясен Попвасилев по време на публичното обсъждане на годишния отчет за изпълнение на бюджета, инвестиционната програма на Община Благоевград, сметките за средства от Европейския съюз и състоянието на общинския дълг за 2019 година.

Проявата се проведе днес в зала „22 септември“ в Благоевград.

На въпрос за наложените санкции на община Благоевград по европейски проекти Попвасилев отговори,че те са над 8 млн. лв. от общо 30 млн.лв. получени по различни европроекти за миналата година.

Финансовата ситуация в община Благоевград, меко казано, ще бъде под напрежение“, коментира Ясен Попвасилев. По-голяма част от санкциите са свързани с избора на изпълнител по отделните европроекти. Санкциите започват от 5 % и следват 25 %.

Ясен Попвасилев даде пример,че само при изпълнението на проекта за социалните жилища наложената санкция е в размер на 545 000 лв.

Председателят на ОбС Андон Тодоров изнесе подробен доклад за изпълнението на бюджета на община Благоевград за 2019 година и нагледно по графики запозна с финансовите показатели за общината и нивото за страната.

Собствените приходи (приблизително 23 млн. лева), отнесени към общите постъпления (приблизително 83 млн. лева), показват дял на местните постъпления 29,69% при средно за страната 34,92%. По-голямата част от общинските приходи представляват субсидии и трансфери от държавния бюджет, които се предоставят на общините за финансиране на делегираните държавни дейности. Поради тази причина съотношението на собствените приходи към общите постъпления е малко под 30%.,обясни Тодоров.

Следващият показател сочи до каква степен собствените приходи на общината са в състояние да покрият издръжката на местните дейности. Т.е. възможността на общината да самоиздържа дейностите без да разчита на трансфери от ДБ. Важно е да се отбележи, че при изчисляване на този показател са взети предвид и разходите, които общината е извършила, за да дофинансира делегираните държавни дейности, което за 2019 година е в размер на 1,5 млн. лева. Ако за целите на анализа се вземат предвид само изцяло местните дейности, то покритието на разходите със собствените приходи би било 95%, което включва и разходите за инвестиционни дейности.
Размерът на дълга като съотношение с планираните приходи и изравнителна субсидия е 34,38% при 48,91% средно за страната за 2019 година.

За първи път , общината приключва с просрочени задължения в размер на 4,7% . За страната просрочените задължения по общинските бюджети са 2,5%., съобщи Андон Тодоров.

Той съобщи още,че показателят за събираемост на Данък върху недвижимите имоти за 2019 година е 81,8%, и с 7 % повече от средното за страната – 74,8%. Повишаването събираемостта на приходите от данък върху недвижимите имоти е в резултат на предприетите от Община Благоевград действия по принудително събиране, индивидуалната и активната работа на служителите с гражданите и фирмите, които имат натрупани задължения, чрез договореност за разсрочено плащане, както и въведените и разширени онлайн услуги, които предлага общината.

Показателят за събираемост на Данък върху превозните средства за 2019 година е в размер на 65,6% при 70,9% средно за страната приблизително 3% повече от предходната година.

Повишената събираемост на този данък през последните години се дължеше на събраните недобори във връзка с обвързването на техническите прегледи на автомобилите с платен годишен данък. Въведените данъчни облекчения за автомобилите с екологична категория Евро 5 и Евро 6 доведоха до намаляване на приходите, тъй като броя на тези автомобили значително се увеличава. Въпреки това Община Благоевград бележи ръст в приходите през 2019 спрямо 2018 година с около 3 %, обясни председателят на ОбС Благоевград.

Ясен Попвасилев запозна с изпълнението на приходната и разходната част на бюджета за 2019 година. Общият размер на приходите по отчет за 2019 година е в размер на 83 012 454 лева, в това число местни приходи – 40 288 297 лева и държавни – 42 724 157 лева.

Зам.-кметът по строителството Терзиев запозна пък с изпълнението на капиталовата програма на общината. Към 31.12.2019 година тя е в размер на 28 396 576 лева или 80% от годишната задача, която е в размер на 35 720 528 лева.

Свързани новини

Окръжна прокуратура Благоевград започна разследване за извършен опит за убийство. Подробности за стрелбата в с. Плетена  

bilyana

Започна дисциплинарно производство срещу шефката на Комплекса за социални грижи за стари хора към община Благоевград Милена Донева, вижте мотива…

vesito

Брутално меле на ул.“Асен Итов“ в Благоевград! Шестима  се млатиха яко, двама са настанени в болница

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.