Задържаха албанец на ГКПП-Гюешево, трябвало за лежи до живот в Гърция

В Окръжна прокуратура – Кюстендил са постъпили материали, касаещи обявен за международно издирване гражданин на Албания, съобщават от обвинението.

На 16.11.2023 г. на ГКПП Гюешево пристигал за влизане в страната албанският гражданин S.G. (на 49 години). В хода на обработката на документите за самоличност е установено, че същият е сменил два пъти фамилното си име – от F. на K. и на T.G. Изготвена е експертна справка на паспорт, разрешение за пребиваване и на дактилоскопни следи. Установено е, че лицето е идентично с обекта в ШИС, въведен от властите в Гърция. Фигуриращо под имената K.S., то е обявено за международно издирване с цел арест и екстрадиция по силата на Европейската заповед за арест (ЕЗА), издадена от съда в Атина.

С постановление на Окръжна прокуратура – Кюстендил гражданинът на Албания е задържан за срок до 72 часа.
От компетентните власти в Гърция е предоставена информация за издадената ЕЗА. Тя се отнася за извършените от К.S. три престъпления – умишлено убийство, незаконно държане и употреба на огнестрелно оръжие. Тези деяния са наказуеми с лишаване от свобода и по българския Наказателен кодекс. Окръжна прокуратура – Кюстендил внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо K.S., издирван от властите в Гърция за изтърпяване на наложеното му наказание доживотен затвор, както и остатъка от общо наказание три години „лишаване от свобода“.

Свързани новини

В навечерието на Деня на народните будители областният управител Николай Шушков връчи почетен плакет на дългогодишния директор на РТВЦ- Благоевград – Валери Яков

vesito

ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦА: Живакът стига 40 градуса и през август

vesito

Как изглежда регентската вила в Боровец , предоставена на прокуратурата

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.