Загадъчният самолет избягал като „на филм“ в Унгария. Рашков има „богата“ информация

Кацналият в сряда вечер у нас малък самолет е избягал като „на филм“ от унгарската полиция, каза пред бТВ вътрешният министър Бойко Рашков.

Машината бе открита от полицията на някогашното летище „Търговище“ край село Буховци. Преди това самолетът прелетя без летателен план и разрешения през няколко европейски страни и бе преследван от изтребители.

Според данните на българското МВР самолетът е излетял от Латвия. Кацнал е за презареждане в Унгария.

„Там полицейските органи са се опитали да вземат отношение, тъй като самолетът е заредил, не се е подчинявал на военно-въздушните сили на унгарските власти и когато полицейските органи са подходили към самолета с оглед проверка, като на филм те са се качили и са заминали в неизвестна към онзи момент посока“, разказа Рашков.

У нас също е имало кацане за зареждане край Видин. След това полетът е продължил и е завършил край Търговище.

Към момента МВР не казва колко и кои хора са пътували с него.

Рашков твърди, че има „богата“ оперативна информация, но не може да изнася данни, за да не попречи на разследването. Няма и официални данни защо България е крайната точка на полета. Делото в прокуратурата в Търговище е за незаконно завладяване на самолет.

У нас е бил направен опит за преследване от изтребители, разбра се от думите на Рашков.

В други страни също са се включили военните.

„Аз получих едно обаждане късно през нощта, че е навлязъл на територията на страната, има едно междинно кацане в област Видин, отново за зарeждане, след което военно-въздушните сили са влезли в ролята си. Спомняте си обаче, че тогава беше доста неблагоприятно времето като видимост. Поради което е опасно да бъде преследван такъв самолет от мощните реактивни военни самолети“, заяви вътрешният министър. 

Военният министър не вижда проблем в реакцията на ВВС

Военният министър Драгомир Заков каза, че тази сутрин е слушал един от експертите и е изключително възмутен от чутото.

„Не може по този начин, абсолютно безотговорно, с неверни твърдения, с лъжи да се обяснява как е срамно едва ли не за българските военновъздушни сили (ВВС), че не били следели самолета и т.н. Няма нищо подобно“, коментира Заков.

„Самолетът се следи от център в НАТО, той се препредава на страните-членки. Българските ВВС знаеха къде се намира самолетът още преди да влезе на територията на страната. След влизането на територията на страната самолетът е следен през цялото време. Имайте предвид, че имаме освен самолети и противовъздушна отбрана, тя също е част от системата за следене на самолети“, обясни военният министър.

Той посочи, че този самолет не е представлявал заплаха през целия си полет.

„Размерът на самолета не предполага той да направи някаква щета на цивилна или гражданска инфраструктура. Самолетът е бил обявен за потенциален ренегат. Когато самолетът е обявен като потенциален ренегат, върху него не се въздейства, той се следи“, посочи Заков.

В отговор на въпрос, че самолетът е придружаван от изтребители в други държави, през които е прелетял, министърът обясни, че в другите държави става въпрос за светлата част на денонощието, а в България – за тъмната част от денонощието с буря в тази част на страната.

„В такава ситуация този самолет е летял на много ниска височина, за да избегне бурята“, отбеляза Заков.

„Представете си изтребител, който лети на такава височина с бавна скорост. Аз бих искал да видя този изтребител и този пилот, който ще успее да го направи“, допълни той.

„Тогава, когато вече имахме преценка, че може би трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме, в много тежки атмосферни условия“, посочи Заков.

Той допълни, че е било направено наблюдение и самолетът се е върнал в „Граф Игнатиево“ преди начало на буря.

Министърът отбеляза, че това е бил изключително рисков полет.

„Пилотът, който излетя, рискува живота си, но си свърши работата. Така че аз не мога да приема самозвани експерти да хвърлят кал върху хора, които си вършат работата“, коментира Драгомир Заков.

На въпрос чия собственост е самолетът-нарушител, министърът каза, че тези неща се уточняват.

„Кои са хората, чия собственост е, как е летял, защо е летял, откъде е тръгнал, каква е била целта на полета, имало ли е нещо на борда, нямало ли е – това са неща, които са част от следствието“, посочи той. 

ВВС не са реагирали

Самолетът нарушител, който навлезе във въздушното пространство на 7 държави, сред които и България, може би е излетял не от Литва, а от руска територия. Той има много подробен маршрут, коментира авиоекспертът по безопасност на полетите Ангел Борисов пред бТВ.

„Най-изненадващото е, че самолетът е прелетял Източния фланг на НАТО или т.нар. система air policing. Той е тествал абсолютно всички държави, това не е случаен и любителски полет – да прелети от един до друг пункт и да загуби радиовръзката. Това е много добре планиран полет“, заяви Борисов.

Според авиоексперта най-срамното за България е, че военновъздушните ни сили не са реагирали.

„Те не охраняват само Черно море, още преди да навлезе на река Дунав от Сърбия те веднага е трябвало да се задействат, тъй като той е прелетял над атомната ни централа, което може да породи даже международен скандал, че въобще не охраняваме централата“, добави Борисов. 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

С 5% скачат заплатите в БНБ

Regiona

Талибаните са на път да оставят Афганистан без ток

Regiona

Строежът на „Златен век“ продължава. Съдът спря заповедта за прекратяването му

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.