Загадъчните стенописи в църквата в село Добърско

Има едно място, където планините Рила, Пирин и Родопи се прегръщат. Това е село Добърско. Намира се на 17 км от Банско и понякога остава в сянката на известния курорт. Съвсем незаслужено, бих допълнила аз.

Пътят до селото се е ширнал като пъстра черга. Минава през села, които сякаш още не са се събудило от обедната дрямка. Покрай прозореца се редят тучни поляни, а в далечината се пъчат още заснежените върхове на планината. Както в повечето села, ако търсите местната забележителност, отидете направо в центъра, на мегдана. Оттам нозете ще ви поведат по правилната пътека, а ако сбъркате – винаги ще се намери кой да ви поправи. Причината на пътуваме до Добърско, разбира се, се намира в центъра. Това е църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ – единствената в България, кръстена на тези светци. Тя е изключителна, не само с името си…

Никой не знае кога точно е изграден храмът

Спори се за точната година на построяване на църквата. Стенописите са завършени през 1614 г., но градежът на самия храм е забулен в мистерия. Щом влезете в него, ще видите голяма мраморна плоча с двуглав орел, вградена в пода. На нея е изписано „1112 г.“. Няма доказателство дали това е годината на строителство или пък плочата е пренесена от друго място, тъй като надписът върху нея остава неразчетен. Архитектурата много прилича на църквите, строени по времето на Първото българско царство.

Стенописите са най-голямата мистерия в храма

Чували ли сте за „църквата с летящата чиния“? Е, това е храмът в Добърско. Медиите му лепват това име заради един конкретен стенопис „Преображение Господне“. На него Исус Христо се спуска с обект, приличащ на летяща чиния. Тълкуванията и теориите са безброй. Истината е, че останалите стенописи са не по-малко интересни и загадъчни.

„Преображение Господне“

Подобни „извънземни технологии“ могат да се видят в още два стенописа. На единия от тях Богородица е изобразена в нещо като капсула. Някои изследователи обясняват това като стилизиран образ на божественото сияние. Оставям на вас да прочетете образите, когато ги видите с очите си.

В малката църква от 160 кв. м. има цели 460 стенописа! Всяка стена и свод са майсторски изографисани. Лично на мен стенописите много ми напомнят на тези в Боянската църква. В Добърско Свети Димитър и Свети Георги са изобразени в цял ръст, а не на кон, както най-често можете да ги видите.

Това е първата църква, в която братята Кирил и Методий са изрисувани като светци. От стените на храма гледат и образите на 30 светици,което е много рядко срещано в българските православни храмове. Обикновено в тях можете да видите 2-3 светици, а в Добърско 10 пъти повече! Какъв е бил скритият замисъл на създателите, можем само да гадаем, тъй като техните имена също са неизвестни за историята.

Храмът има естествена климатична система

Поразителен е не само броят и рисунъкът на стенописите, но и фактът, че са изключително добре запазени. Те не са реставрирани, а само са почистени от саждите. През ХІХ век храмът е превърнат в хамам (баня) и все пак стенописите остават цели и непокътнати. Причината за това се крие вперфектната естествена климатична система, изградена в храма.

Прозорците пропускат много малко слънчева светлина, което хем съхранява яркостта на цветовете, хем помага за поддържането на постоянна температура около 18-20 градуса. Усещането на пещера се допълва от факта, че част от църквата евкопана в земята.

В стените ще видите отвори, оставени още при градежа, за да може въздухът да циркулира свободно.Архитектите на храма определено са знаели какво вършат, а гениалните им решения продължават да работят стотици години след прилагането им.

Аязмото и легендата за Самуиловите воини

Зад църквата има едно малко изворче, това е лековитото аязмо. Според легендата именно на него Самуиловите воини намират лек за раните си. След фаталната битка при Беласица, на която са заловени и ослепени, те поемат към Рилския манастир. Суровата зима обаче ги кара да останат в земите на днешното село Добърско. Там откриват лековития извор, който успокоява непрестанните им болки. Част от тях решават да се заселят тук и създават прочутата Добърска школа за спели певци.

Църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско очаква всеки, който е готов да се впусне в разгадаване на нейните тайни. Тя е със статут на музей. Входът е свободен, но можете да оставите дарение.

Свързани новини

Доц. Кунчев: Ако продължим да се правим на тарикати пак ще пълним болници, пак ще умират хора

vesito

Чужденец почина в Сандански, в жилището откриха оръжие и сабя

vesito

14-годишно момиче от Дупница се хвърли от петия етаж

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.