Забрана за износ на бензин от „Лукойл“ (обзор)

Депутати от ДПС внесоха в парламента специален закон за горивата

Целта е да бъде изпълнен регламент на Европейския съюз, пише в мотивите

Трябва да влезе в сила от 5 декември

Да бъде забранен износът на суров нефт, доставен в България от Русия, както и на петролни продукти, получени при преработката на руски петрол. Това предвижда проект за изцяло нов закон за контрола за прилагане на дерогацията за изкупуването, вноса или трансфера на руски нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия, който е внесен в парламента от депутати от ДПС.

Ако проектът бъде гласуван от парламента, рафинерията на “Лукойл” в Бургас няма да може да изнася произведените от нея бензин и дизел и ще може да ги продава само в България.

Предложението е законът да влезе в сила от 5 декември, когато за страните от ЕС влиза в силата забраната за внос са руски суров петрол. България договори с Европейската комисия изключение и до края на 2024 г. ще може да продължи да внася руски петрол, от който в страната да произвеждат автомобилни горива.

Според министри от служебното правителство няма забрана от страна на Европейската комисия произведените в страната горива от руски нефт да се изнасят. Според депутатите от ДПС обаче забраната на износа на нефт и нефтопродукти произхожда от разпоредбите на регламента на ЕС. А по принцип регламентите на ЕС имат директно приложение в страните членки от ЕС. От 5 февруари за страните от ЕС ще влезе в сила и забрана за внос на руски петролни продукти.

Цените на горивата са безспорен инфлационен фактор, оказващ огромно влияние върху стойността на редица стоки и услуги от първа необходимост, имащи значение както за стандарта на живот, така и за буквалното физическо оцеляване на големи групи от населението, пише в мотивите на депутатите от ДПС към законопроекта. Ситуацията с цените на горивата в България представлява пряка заплаха за обществения ред и сигурност, което оправдава предложените ограничителни мерки, посочват депутатите от ДПС.

Свързани новини

Тежка катастрофа край Кочан! Има загинало дете

vesito

ЧЕЗ Електро препоръчва на клиентите през празничните и почивни дни да използват възможностите за дистанционна връзка с дружеството

vesito

Стрелба в Гоцеделчевско. Има тежко ранен

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.