Жители на „Бъкстон“ протестират срещу строеж на офис сграда под прозорците им

Жители на столичния квартал „Бъкстон“ излязоха на протест в сряда заради започнат строеж на нова офис сграда на броени метри от прозорците на домовете им. Разчистването на терена и първите машини изникват буквално на първия работен ден на 2022 г., а оградата на строителната площадка изниква във вторник. В отговор на негодуванието на местните, частните инвеститори посочиха, че сградата ще е на 15 метра от домовете на хората, а оградата, която се явява близко до прозорците им, просто е оградила целият парцел със свободните площи в него. ДНСК задължи районната администрация до 10 дни да направи проверка по казуса.

В първия ден на Нова година

„В първия ден, на 4 януари в 8 часа сутринта – не снимах. Бях зашеметена. Един багер разрушаваше малкото еко пространство, което си имаше малка флора и фауна, огряно сутрин от слънцето, поради източното изложение. Пространство, с което съм живяла цял живот, понеже тука съм родена. Багерът поваляше два величествени бора, с които съм израснала. Беше първият работен ден на 2022 година в България”, посочи пред Mediapool Ружа Лазарова.

Кадри от 4 януари, сн. Ружа Лазарова

Във вторник вечерта строежът е текъл до късните часове на деня, показват още живущите.

Сн. Ружа Лазарова

“Искам да призова кмета на община Витоша, кмета на Столична община, моля спрете безумието в този град. Това се превърна в бетонен град, ние живеем в някакъв ужас. Погледнете Манастирски ливади, които са срещу нас, погледнете нашия квартал, в който на всяка крачка се строи, погледнете “Младост”, където се превърна в шпалир от бетон. Става невъзможно да гледам детето си тук. Мисля да се преместя от този град”, разказа пред бТВ друга жителка на квартала.

ДНСК: До 10 районната администрация да направи проверка

Думите на Лазарова се потвърждават и от проверка на ДНСК с резултатите, от която Mediapool разполага. На 7 януари строителният контрол установява, че се извършва разчистване на терена.

“Информационната табела беше налична и в рамката на проверката беше закачена на строителната ограда откъм бул. “Братя Бъкстон”. Видно от информационната табела имотът има разрешение за строеж от 5 ноември 2015 г. от главния архитект на район “Витоша” – СО за изграждане на “Сграда със смесено предназначение”, заверено, че е влязло в сила на 25 ноември 2015 г.  

В заключение ДНСК изисква до 10 дни районната администрация да направи незабавна проверка на място и по документи относно законосъобразното изграждане на строежа и да й предостави резултатите.

Сага с 30 годишна давност

По думите на живущите панелният блок е от 1965 година, а зелените площи около него са одържавени, като на собствениците им са дадени апартаменти в самия блок. В следващите 30 години частни лица са успели да закупят масива, вследствие на което парцелът е препродаден многократно.

Последният инвеститор, който възнамерява да изгражда на терена офис сградата, е “Елегант билд”. На 7 февруари във фейсбук профила си компанията е съобщила – “Стартирахме с укрепването на офис сградата находяща се на бул. Братя Бъкстон 34”

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D4813449845407328%26id%3D547883858630636&show_text=true&width=500″ width=“646″ height=“684″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Инвеститорът Георги Яков уточни, че имотът е частен и е купен от собственика още през 2012 г. и е бил заграден с друга ограда още  от 2013 г., а разрешението е от 2015 г.

“Парцелът е близо до блока, а не строежът”, каза той пред бТВ. На мястото му по думите му ще има офис сграда, която ще се намира на 15 м разстояние от фасада на фасада.

Какво ще включва офис сградата

На сайта си от “Елегант Билд” посочват, че, че офис сградата ще се състои от партерен етаж, два офисни етажа, мансарден етаж и сутерен.

На кота 0  са проектирани: входно фоайе, магазин за промишлени стоки, бистро, стълбище с асансьор и място за охрана/рецепция. В бистрото ще се предлага и храна за вкъщи.

На първи и втори офисни етажи са разположени два офиса по един на етаж, като офисите са с възможност за разделяне. На мансардното ниво е проектирано едно ателие-офис с голяма тераса от 56.4 квадрата.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

СУ оставил „на трупчета“ въпроса със съмненията за плагиатство още през 2015 г.

Regiona

/Видео/ Борисов инспектира тунел „Железница“ на АМ „Струма“

desi

Георги Ганев с важна новина за инфлацията и цената на олиото

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.